Algemeen

52 Twentse spreuken verbinden fietsroute

OVERDINKEL - “We mogen trots zijn op onze taal,” zo begint wethouder Harry Nijhuis zijn korte toespraak bij de onthulling van de eerste Twentse spreukenpaal in Overdinkel. “Wij Tukkers vinden onze taal niet zo interessant, maar een buitenstaander vindt het charmant. Op toeristisch vlak kun je daar iets mee.” 

In het kader hiervan ontmoeten de portefeuilles van Nijhuis, Recreatie/Toerisme en Cultuur, elkaar op deze donderdagmiddag in Overdinkel bij de retentievijver aan de Elferinksweg. De aanleiding is de onthulling van de eerste Twentse spreukenpaal in een reeks van 52 palen die door de hele gemeente Losser zullen worden geplaatst bij diverse rust- en picknickbankjes in Overdinkel, Glane, De Lutte, Beuningen en Losser. Op iedere paal staat een spreuk in het Twents weergegeven met een QR-code die als men deze scant via de website van de VVV de betekenis ervan in het Nederlands weergeeft. De 52 palen vormen uiteindelijk een prachtige fietsroute door het Twentse landschap. 

Het idee komt van de Dorpsraad Overdinkel. Voorzitter Hans Fij erkent dat het niet helemaal uniek is en dat het een afgeleide is van een dergelijke spreuken route in Limburg. Aanvankelijk wilde men de spreuken in de picknickbanken graveren. Daar dit toch te gevoelig en kwetsbaar op termijn zou zijn en dat vele houten banken nu ook worden vervangen door metalen sets, is er gekozen voor een variant waarbij een paal bij de bank wordt geplaatst met een ingegraveerd roestvrij stalen plaatje er boven op. 

De meeste spreuken zijn aangeleverd naar aanleiding van een prijsvraag onder de bewoners van de Gemeente Losser. De heer Wildeborg kwam als winnaar van de mooiste spreuk uit de bus. Zijn inzending “Goa  zit’n en nem de tied, veurdat de tied oe hef nöm’n” prijkt op het ingegraveerde plaatje van de spreukenpaal die die middag onthuld werd door Nijhuis en Fij in het bijzijn van een aantal genodigden. Wildeborg kreeg zijn spreuk in een houten bord ingelegd voor zijn winnende bijdrage.  De spreukenpalen zijn mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van Plus Bellers in Overdinkel, Zagerij Bulthuis, de vijf dorpsraden van Overdinkel, Glane, Beuningen, De Lutte en Losser, het Toeristisch Genootschap Losser, de Gemeente Losser en de Rabobank. Deze laatste overhandigde nog een cheque van € 2.000 vanuit het participatiefonds. Het ligt in de planning dat eind mei alle 52 spreukenpalen geplaatst zijn.