Algemeen

Achter de schermen bij de Tweede Kamerverkiezingen: briefstemmen in Losser

LOSSER - Briefstemmen, een nieuw fenomeen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Janneke Leistra (32) vertelt erover. Janneke werkt nu zo’n 6 jaar bij de Gemeente Enschede – Losser. Ze woont in Hengelo en is adviseur in het team bedrijfsbureau. Janneke ondersteunt onder andere het Management Team en is bezig met het verbeteren van processen. Samen met twee andere collega’s is ze gevraagd na te denken over de organisatie van het zogenoemde briefstemmen binnen de gemeenten Losser en Enschede.

Stempluspas is een gewone stempas met een extra mogelijkheid voor briefstemmen

“Het briefstemmen is compleet nieuw voor ons en voor kwetsbare 70-plussers die nu niet graag naar een stembureau willen gaan een mogelijkheid om toch te kunnen stemmen. Ik zit in een kleine werkgroep die het proces hiervan binnen de gemeente Losser en Enschede heeft bedacht. Het is een apart proces naast de normale verkiezingen,” vertelt Janneke. In de gemeente Losser hebben 4000 70-plussers inmiddels een brief gekregen met daarin hun stempluspas. “Die plus staat voor het briefstemmen,” legt Janneke uit, “Maar met deze pas kunnen ze ook gewoon naar het stembureau op 17 maart als ze dat zouden willen. Of op de maandag en dinsdag ervoor gebruik maken van early voting. Uiterlijk 8 maart krijgen de 70-plussers nog een brief thuisgestuurd met daarin het stembiljet, envelop voor het stembiljet, een retourenvelop en instructies. Wanneer ze deze niet hebben ontvangen, dan kunnen ze vanaf 9 maart een pakket ophalen in ’t Lossers Hoes. Stemmen kan op twee manieren met een stempluspas. Gewoon via de oranje straatbrievenbus. De envelop moet dan voor 12 maart voor 17.00 uur in de brievenbus worden gedaan. Het mag ook worden afgegeven in t Lossers Hoes. Dat kan tot en met de 17e.” In de informatie staat niet dat er met de stempluspas ook een kiezerspas kan worden aangevraagd. “Dit behoort wel tot de mogelijkheden,” voegt Janneke nog toe, “Hiermee kan de 70-plusser in een andere gemeente stemmen mocht hij of zij dat willen.”

Hulp bij onduidelijkheden

Janneke ziet bij het briefstemmen veel voordelen voor de oudere inwoner van de gemeente Losser. “Zo is er eigenlijk voor iedereen een mogelijkheid om te stemmen. Ze kunnen nu kiezen op welke manier ze dat graag willen doen en waar ze zich prettig bij voelen. Omdat de 70-plusser nu twee briefzendingen thuis krijgt, lijkt het ingewikkelder maar de instructies zijn helder. Anders kan er telefonisch om hulp worden gevraagd bij een landelijke hulplijn. Deze is 7 dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar onder nummer 0800-1351.”

Privacy garanderen

De stempluspas moet samen met het stembiljet in de retourenvelop op de bus worden gedaan of worden afgegeven in het Lossers Hoes. Om de privacy te kunnen waarborgen, is er voor het stembiljet een aparte envelop bijgevoegd. “Je krijgt dan een envelop in een envelop waarin het stembiljet zit en apart daarvan zit de stempluspas. Bij alle postzendingen die we retour krijgen, scheiden we de stempluspas van de gesloten envelop met het stembiljet. Deze enveloppen worden dan woensdag 17 maart geopend.” Donderdag na de Tweede Kamerverkiezingen helpt Janneke nog bij het centraal tellen van de stemmen en daarna gaat ze weer over tot de orde van de dag.