Algemeen

Achter de schermen bij de Tweede Kamerverkiezingen:
coronamaatregelen

LOSSER - De impact van corona is overal merkbaar in de samenleving. Ook tijdens de Tweede Kamerverkiezing wordt er in de gemeente Losser van alles aangedaan om besmettingen te voorkomen en de inwoners veilig te laten stemmen. Ellen Bouwmeester (34) uit Enschede houdt zich er al een aantal maanden mee bezig. Normaalgesproken zit ze als medewerker Burgerzaken aan de balie in het Stadskantoor in Enschede: “Ik werk hier nu drie jaar, ook voor de gemeente Losser, maar in ’t Lossers Hoes heb ik nog niet gewerkt.” 

Kartrekker in de werkgroep

Rond augustus kwam er een algemene vraag wie zich binnen het cluster dienstverlening waarvan Ellen onderdeel uitmaakt, wilde opgeven om mee te werken bij de organisatie van de Tweede Kamerverkiezing voor de gemeente Enschede/Losser. Dat leek Ellen wel wat en ze trad toe tot de ‘Werkgroep Algemeen’, één van de drie werkgroepen die zich inzet voor de organisatie van de Verkiezingen. “In deze werkgroep ben ik de kartrekker. Wat daarin gebeurt, is breed. Het gaat van het regelen van de verkiezingsborden tot de catering en tot de controle tijdens de verkiezingsdagen of er op de stembureaus voldoende spullen aanwezig zijn. Er zijn zoveel overkoepelende zaken die we moeten regelen. De twee andere werkgroepen houden zich bezig met de bezetting van de stembureaus en het zoeken naar geschikte locaties.”

Rode potloodjes mee naar huis

Het briefstemmen waarover Janneke Leistra vorige week in De Week van Losser over vertelde en de twee extra dagen voorafgaand aan 17 maart waarop 70+-ers al kunnen gaan stemmen, zijn een paar maatregelen die de gemeente Losser heeft genomen om het stemmen veilig te laten verlopen. “Ook de befaamde rode potloodjes die de stemmers nu mee krijgen naar huis is een van die maatregelen,” vertelt Ellen, “Verder staan er kuchschermen op de tafels bij de stembureaus, is er een looproute en worden de stemhokjes ieder half uur schoongemaakt. Bij mensen die buiten moeten wachten, zorgen we voor borden met aanwijzingen om 1,5 meter afstand houden en bij de deur staat iemand die in de gaten houdt dat er niet te veel mensen binnen zijn. Natuurlijk is er een mondkapjesplicht.”

Zittend centraal tellen

Na 17 maart is Ellen nog niet klaar. Ze heeft nog een rol bij het centraal tellen in de Diekmanhal op de donderdag erna. “Ook hier moeten we coronamaatregelen treffen. We hebben besloten het tellen in shifts te doen en dan zittend, zodat mensen niet door elkaar gaan lopen. Naast de mondkapjes zorgen we ervoor dat er handschoenen en desinfectiegel zijn. De toiletten worden regelmatig gereinigd en tussen de shifts door wordt er schoongemaakt. Dat betekent wel dat we meer tijd nodig hebben om alle stemmen te tellen en er zijn ook meer tellers. Die zijn inmiddels geregeld. In 2019 begonnen we rond acht uur met het centraal tellen en waren we rond drie uur ’s middags klaar. Nu starten we om half zeven ’s ochtends en hoe laat het wordt, zien we wel. Vrijdag ga ik met onze verkiezingscoördinator Tijn Tempel naar Zwolle waar het Hoofdstembureau van de provincie Overijssel zit om daar de uitslag in te vullen. En daarna zit het erop.” Ze heeft veel plezier in haar extra taak. “Het is nu wel extra druk. Alles is nieuw en er komt best een hoop op ons af, maar ik vind het erg leuk om te doen. De afwisseling in taken en de vele contacten met leveranciers en collega’s, gaandeweg ben je met steeds meer dingen bezig. Vooral op het laatst komt het op details aan. Je weet wat er allemaal op een dag moet gebeuren, alleen de volgorde ligt niet vast.”