Algemeen
Achter de schermen bij de Tweede Kamerverkiezingen: Ingrid Koop
LOSSER - Woensdag 17 maart staat voor Ingrid Koop al weken in de agenda. De Losserse werkt al een tijdje achter de schermen om straks het stemmen voor iedere inwoner van de gemeente veilig en gemakkelijk te maken.
Mobiel stembureau
Ze is een echte rot in het vak. Ingrid (60) werkt al 27 jaar voor de gemeente Losser op het backoffice bij burgerzaken, waarvan de laatste 10 jaar in Enschede. Voor haar is het meehelpen bij het organiseren van de verkiezingen in Enschede en Losser een extra taak naast haar reguliere werk. “Ik zit in een werkgroep met 4 personen die ervoor zorgt dat de stembureaus bemand zijn,” vertelt ze, “In de gemeente Losser hebben we 13 stembureaus en voor deze keer eentje extra. We hebben een mobiel stembureau dat naar MaartensStede gaat zodat de bewoners daar de mogelijkheid hebben om te stemmen. Ja, dat is nu wel anders dan bij de voorgaande verkiezingen.” De stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur en bemand in een ochtend- en middagploeg door vier personen: een voorzitter, plaatsvervangend voorzitter en twee stembureauleden. De voorzitter haalt ’s ochtends voor de opening de sleutel van de stembus, het ROS (een register waarin ongeldige stempassen worden genoteerd) en een proces-verbaal voor de telling en uitslag. Na 21.00 uur worden de stemmen op partijniveau geteld en doorgebeld. Aansluitend wordt de stembus opgehaald om de dag erna de stemmen op kandidaatsniveau te tellen te worden in ’t Diekman in Enschede.
Eerder stemmen door Early voting voor kwetsbaren
“We hebben ruim 200 aanmeldingen ontvangen van vrijwilligers die willen helpen bij de verkiezingen, terwijl we 180 personen nodig hebben. We hebben de bezetting voor alle stembureaus weer vol gekregen, ook met jongeren en dat is erg mooi. Daar zijn we heel erg blij mee. Voor deze verkiezingen hebben we wel extra mensen nodig omdat we kwetsbare mensen die vanwege corona niet naar de stembureaus durven te komen de gelegenheid willen geven om op de maandag en dinsdag voor 17 maart te kunnen stemmen.” Early voting zorgt voor een betere spreiding van de stemmersstroom. Voor de gelegenheid zijn dan in Losser De Fakkel, in Overdinkel ’t Trefpunt en in De Lutte Erve Boerrigter geopend als stemlocatie.
Rode potloden
“In de Wet Covid 19 staat vermeld wat er nodig is om de verkiezingen veilig te laten verlopen,” gaat Ingrid verder, “Zo moest er iets gevonden worden op de rode potloden die doorgaans door iedereen gebruikt worden. Sommige gemeenten kiezen ervoor deze te ontsmetten, maar in Losser geven we ze aan de mensen mee. Ook met de bezetting en indeling van de ruimte moet rekening houden worden met Covid. Er staat 1 persoon bij de ingang om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen binnen zijn en de andere stembureauleden moeten natuurlijk op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen zitten.”
Hectiek
In principe zou Ingrid vlak voor de verkiezingen klaar zijn met haar werk, maar op de maandag, dinsdag en woensdag in de week van de verkiezingen staat ze standby om bijvoorbeeld vervanging te regelen wanneer iemand ziek is. “Er moeten vier stembureauleden aanwezig zijn, anders mag het stembureau niet open.” Al met al vindt ze de hectiek rondom de verkiezingen erg leuk. “Het sturen vind ik erg leuk werk, je bent veel aan het bellen en ik vind het ook leuk om ervaren en onervaren mensen aan elkaar te verbinden.”