Algemeen

Bennie Schepers denkt nog steeds in asperges

OVERDINKEL - Als één van de eersten pionierde hij met asperges. Dat was nog aan de Ruhenbergerweg in Overdinkel, weet Bennie Schepers (82) vijfendertig jaar later te vertellen. In 1986 zocht hij een alternatief voor zijn varkenshouderij. Over hoe hij het en wat hij zou doen, liet hij geen gras over groeien. Bennie zocht contact met kwekers in Limburg en ging bij hen in de leer. Hij kocht een paar asperges, stopte ze in de grond en keek wel wat er van terecht kwam.

Met vallen en opstaan lukte het hem om de lekkerste asperges in de omgeving te kweken. Met geen veiling in de buurt verkocht de nieuwbakken aspergeboer het witte goud aan huis. “Dat liep goed,” blikt hij terug, “We hadden veel Duitse klandizie. Er kwam meer vraag, dus we wilden meer produceren. Dat betekende ook investeren in nieuwe machines. Die waren anders dan hier in de buurt. Daarvoor gingen we dan ook weer naar Limburg.” De 15 jaren die erop volgden, breidde hij zijn productie uit. Ook de veiling in Bemmel werd een goed distributiekanaal.

Vers van het land
Rond zijn 65ste wilde Bennie met pensioen. Door gebrek aan opvolging verkocht hij de boerderij en het land. In 2004 betrok hij met zijn vrouw een huis binnen de bebouwde kom in Overdinkel. “Tja, en wat dan te doen,” glimlacht hij, “Vakanties hadden we wel gehad en we hebben veel gefietst.” Het bloed kroop waar het niet gaan kan en Bennie kocht een stukje grond in De Zoeke in Losser. Op die plek ontsproot dra weer zijn lievelingsgewas. In het voorjaar is hij dagelijks op die plek te vinden. Om zes uur ’s ochtends is hij op het land. Daar geniet hij van. Zijn oogst van die ochtend verkoopt hij ’s middags  weer aan huis, vers van het land. In die zes tot zeven weken zolang het aspergeseizoen loopt, is dat zijn dagelijkse ritme.

Opvolger gezocht
Met het tellen der jaren beseft Bennie wel dat zijn liefhebberij een keer eindigt. “Alleen wanneer?,” vraagt hij zich af, “Vorig jaar overleed mijn vrouw. Moet ik het dan nog verder doen? Om het land zo te verkopen, vind ik jammer. Het liefste zou ik het nog een tijdje samen met iemand doen. Iemand die er aardigheid aan heeft en het erbij kan doen.” Bennie hoopt dat op die manier een geschikte opvolger zich aandient aan wie hij zijn rijke aspergekennis kan overdragen.
De Overdinkelnaar zet zelf ook nog steeds graag na al die jaren asperges op het menu. “Voor veel jonge mensen is eten koken een bijzaak geworden. Ze bestellen kant en klaar maaltijden of laten thuis bezorgen. Dat is jammer.” Bennie zelf maakt er graag nog tijd voor. “Je hebt er in ieder geval verse asperges voor nodig, zo van het land. Dat ruik je. Joop Braakhekke zei ooit eens: als je asperges kookt, dan doe je de afzuigkap uit. Ik eet ze dan gewoon heel simpel met een beetje peper en zout en wat botersaus met ham of ei. Nee, niet beide.”
De verse asperges van Bennie Peters zijn dagelijks te koop tussen 13 en 17 uur van maandag tot en met zaterdag aan Het Welpelo 10 in Overdinkel en zondags op afspraak: 053-5361851