Algemeen

Bijzondere eter bij familie Reuver

Googelen op ‘slapende ijsvogel’ levert geen resultaat op. Daar kwam Karin Reuver vrijdagochtend achter toen ze het kleine blauwe vogeltje onder bij het raam op de grond zag liggen. “Het gebeurt wel eens vaker dat er eentje tegen het raam vliegt,” vertelt de Losserse, “Maar normaal gaat dat wel goed.” 

Dat er ijsvogels vliegen rondom de boerderij is geen zeldzaamheid. De vijver achter het huis van de familie Reuver met haar jonge koi karpers is een walhalla voor de visrovende diertjes. Een tijdje later kwam het vogeltje bij en werd verstoord door de familiepauw. Het vloog weg maar kwam verzwakt in de vijver terecht en werd vergezeld door eend. Ook toen pakte de ijsvogel zijn biezen en verschool zich in een beuk om bij te komen van het avontuur. Om het half uur polsten de Reuvers of het vogeltje er nog zat.

De volgende ochtend zat de ijsvogel nog steeds verscholen tussen de beukentakken. Karin besloot vogelexpert Leo Hassing in te schakelen en op zijn advies probeerde ze het beestje te vangen om het te voeden. Na een aantal pogingen lukte het. Zijn verblijf werd een doosje met luchtgaten. Zoon Syb ving een aantal koivisjes die aan het hongerige kleintje werden gevoerd. Zienderogen knapte hij op, werd steeds actiever en goed wakker. De ochtend erna werd het doosje met luchtgaten weer buiten gezet en het diertje weer gevoerd. Op de volgende voederbeurt bleef het inmiddels weer fitte ijsvogeltje niet meer wachten. Hij had zich bij zijn soortgenoten gevoegd om zich te goed te doen aan al het lekkers dat de vijver van de familie Reuver te bieden heeft.