Algemeen

Briljanten huwelijk voor echtpaar Langela: geven & leven

LOSSER - Zaterdag 10 december was het 65 jaar geleden dat Elly (87) en Ben Langela (88) in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Cia Kroon bracht afgelopen maandag het stel een bezoekje in hun appartement boven de Coöp. 

Ben ziet het levenslicht in Groenlo. Hij groeit op als oudste zoon op in een gezin met zeven kinderen. Zijn vader heeft een eigen stoffeerderij, waarin Ben hem de eerste jaren van zijn werkzame leven helpt. Elly wordt een paar kilometer verderop geboren tussen 5 broers en zussen in Winterwijk in een ondernemersgezin. De twee ontmoeten elkaar tijdens het dauwtrappen in Lochem. De toen 18-jarige Elly fietst er met een vriendin naar toe en Ben met een vriend, Elly’s neef. Ben wil Elly graag weer zien, waarop zij antwoordt: “Dan kom je me maar halen.” En zo geschiedde.

Elly wilde geen man met een eigen zaak

Na enige tijd houdt Ben het voor gezien in de stoffeerderij van zijn vader en na diverse banen te hebben gehad, wordt hij bedrijfsleider bij kruidenierszaak De Gruyter in Zutphen. Daar het kunstje te hebben afgekeken, begint hij een eigen kruidenierszaak in Deventer. Dit tot ongenoegen van Elly die met een knipoogt zegt: “En ik wilde helemaal geen man met een eigen zaak.” Drie jaar later besluit Ben de winkel van de hand te doen en begint als vertegenwoordiger bij de Amstel Brouwerijen. Dit werk doet hij ruim 30 jaar tot aan zijn pensioen. Uit hun huwelijk worden vier kinderen geboren: Birgitte, René, Peter en de nu in Wenen woonachtige Erwin. (15 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen).  Elly zorgt aanvankelijk voor het gezin, maar besluit als de kinderen wat groter zijn om een dag per week bij stoffenzaak Covers in Enschede te gaan werken. Later werkt ze nog 11 jaar met heel veel plezier bij modeketen Kreymborg.

Schrijven, lezen en reizen

Het gezin Langela woont op meerdere plaatsen in het Oosten van het land, maar als laatste in Overdinkel tot ze 14 jaar geleden naar Losser verhuizen. Sinds Ben met pensioen is, kookt hij. “En hij kookt erg lekker,” zegt Elly.

Verder is hij verwoed schrijver, legt alles wat hij meemaakt vast op schrift. Hij heeft inmiddels een boekenkast vol met eigen werk. Elly houdt van lezen en weet de gang naar en van de bibliotheek in Losser goed te vinden. In coronatijd maakte ze oneindig veel legpuzzels. Ze blijft fit door iedere dag te starten met yoga- en stretchoefeningen en door drie keer per week een half uur met nordic walking stokken door Losser te wandelen. Én ze rijdt nog auto. “Wel in de buurt, als we wat verder wegmoeten, dan brengen de kinderen ons,” voegt ze eraan toe. Samen hebben ze veel van de wereld gezien en mooie reizen gemaakt. De meest indrukkende? “Venezuela,” zegt Ben. “Rusland met een bezoek aan het oorlogsmuseum en de Hermitage in Sint Petersburg,” zegt Elly.

Het lijkt wel wanneer je ouder wordt het nóg sneller gaat

65 jaar getrouwd zijn is een enorm lange periode, wat niet voor iedereen weggelegd is. Dat beseffen Elly en Ben Langela ook. “Die jaren zijn voorbij gevlogen,” verzucht Elly, “En het lijkt wel wanneer je ouder wordt het nóg sneller gaat allemaal.” Ben vult haar aan: “Maar we hebben ook ontzettend veel gedaan.” Of dat allemaal in pais en vree ging, laten ze heimelijk in het midden, maar besluiten unaniem: “Het is als bij alle huwelijken: in goede en slechte tijden. Het is geven & leven en als je het af en toe niet met elkaar eens bent, hoort dat erbij.”