Algemeen

De Dinkel, het land van joe en mie

LOSSER - Twaalf boeken zijn er ontsproten uit het brein van wandelliefhebber en natuurfotograaf Eddy Oude Voshaar. Afgelopen vrijdag werd zijn laatste telg gepresenteerd bij Landhotel De Bloemenbeek, vernoemd naar volgens Eddy de mooiste beek als één van de 29 zijbeken van de Dinkel.

Aan de hand van een wandeling onder aanvoering van gastheer Raymond Strikker werden diverse plekken rondom De Bloemenbeek bezocht. Op de Mönniksbult in de beeldentuin vertelde dialectkundige Harry Nijhuis over de beweging in de Twentse taal en de herkomst van het verschil tussen joe, du en ie. Hij schreef er een olijk gedicht over dat hij ter plekke voordroeg. Een feest van herkenning voor Eddy met een vader oet Denekamp en een moeder uut Losser.

Verderop in de boomgaard mocht Eddy van Michael Sijbom het ‘verdrag van Zenderen’ in ontvangst nemen. De oud-burgemeester van Losser en inmiddels directeur van Stichting Landschap Overijssel draagt de inwoners van de gemeente nog steeds een warm hart toe. En in het bijzonder Eddy omdat hij hem het land van de Dinkel echt heeft laten zien. Aansluitend mocht de huidige burgemeester Cia Kroon het eerste exemplaar van “De Dinkel, het land van joe en mie” in ontvangst nemen van Eddy’s kleinzoon.

Dankzij het hardlopen en het bij zijn vader achterop de brommer zitten naar het Singraven in Denekamp kreeg Eddy een relatie met het Land van de Dinkel. Hij raakte verslaafd aan de lichtinvallen, nevels en zonsopgangen en -ondergangen. Dit samen met het gebeier van de vroege zondagmorgenklokken komend uit de galmgaten van de kerktorens uit Gronau, Gildehaus en Denekamp inspireerde hem om te schrijven en foto’s te maken. “De Dinkel, Het land van joe en mie“ omvat mooie en aansprekende verhalen met een kwinkslag naar taal en omgeving. Met de prachtige foto’s verdient dit boek een plekje op ieders leestafel in de gemeente Losser. Te koop bij Primera Marcel de Jong in Losser, Bruna Losser, Touristinfo Losser, diverse verkooppunten van Boekhandel Broekhuis en Boekhandel Brummelhuis in Denekamp.