Algemeen

Dodenherdenking Losser

LOSSER - 4 mei, 20 uur ’s avonds, 2 minuten stilte op het Martinusplein. Onder belangstelling van een grote groep aanwezigen werden afgelopen zaterdag slachtoffers die de 2e wereldoorlog en andere oorlogen niet overleefd hebben, herdacht. De stilte werd traditioneel doorbroken door de trompetklanken van “The Last Post” waarna burgermeester Cia Kroon het woord nam.

Ze richtte zich met name op het jaarthema van 2019 van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ‘In vrijheid kiezen’, het thema dat aansluit bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Dingen die we nu vanzelfsprekend vinden, mocht toen niet. Hiermee refereert ze naar de  periode in de oorlog, waarin met name de Joden alle vrijheden ontnomen werd. Sporten, ophouden in parken of het bezoeken van winkels was niet toegestaan. ‘In vrijheid kiezen’ beperkt zich niet alleen tot het kiesrecht. Er waren buiten de NSB geen andere partijen, democratie bestond niet. De impact van verlies in de oorlog werkt het hele leven door, zelfs op de daaropvolgende generaties.

Vervolgens sprak Robert Konter, als één van de 150 veteranen die de Gemeente Losser kent, de groep toe met als basis het boek van J. Luizink “In Losser is niets gebeurd”. Het boek verwoord echter heel wat anders bij een terugblik op de 2e wereldoorlog. Er heerste spanning. Mannen en zonen werden elders tewerk gesteld door de bezetter en vrouwen en moeders verbleven in onzekerheid. Onderduikers kwamen naar Losser en er zijn ook mensen gestorven of bij bomaanslagen, of omdat ze Joods waren of omdat ze gefusilleerd werden doordat ze zich bij het verzet hadden aangesloten. “In Losser is wel degelijk iets gebeurd,” weerlegt Konter de titel van het boek.

Ron de Leeuw van het Oranje Comité roept Julia en Fallon naar voren die een gedicht ten gehore brengen over vrijheid. Ze zijn beide leerlingen van OBS de Imenhof in Losser. Van deze school zijn de groepen 7 en 8 naar Kamp Westerbork geweest. Aansluitend werden er kransen gelegd bij het oorlogsmonument.