Algemeen

Dorpsquiz De Lutte houdt gemoederen bezig

DE LUTTE - Kriskras wandelend of fietsend, even stoppen bij een willekeurige voordeur, deze grondig inspecteren en dan weer door naar de volgende. Dit is één van de vele scenes waarvan men in De Lutte vrijdagavond niet raar op keek. Het halve dorp was uitgelopen om mee te doen aan de tweede editie van de Dorpsquiz.

Een kerkdienst was het startpunt van de dorpsquiz. Om 17 uur kregen de teamcaptains in de groepsapp een bericht dat ze om 18.45 uur in de kerk moesten zijn voor een krankzinnige mis. “We dachten dat het wel niet zo druk zou worden, maar in de kerk waren er al 700 mensen,” zegt Tessa Olde Riekerink, één van de vier organisatoren, “maar niet iedereen was in de kerk. Ik schat in dat er wel 1000 deelnemers zijn geweest.”

Voorganger Jan Riesewijk hield op ludieke wijze de kerkdienst, een theatergroep zorgde voor hilarische verwarring: er liepen pizzabezorgers rond, yogadames deden vreemde oefeningen en een oud vrouwtje liep rond met een handtasje om pepermuntjes uit te delen. Iedereen was druk in de weer om alles te filmen en op te schrijven in de verwachting dat hierover vele vragen zouden komen. En dat bleek ook. Na het uitreiken van de mappen met daarin 100 vragen werd ook gevraagd wat de kleur sokken van de yogadames was en welke plant ze bij zich hadden. Ludieke vragen waarvan je de antwoorden niet op Google kunt vinden. Zo moeten de teams drie mannen in een trouwjurk hijsen en drie vrouwen in een trouwpak. En werd er gevraagd naar een trouwkaart uit mei 1983 en moesten de teams een voedselpakket samenstellen van 11-12 producten met bijvoorbeeld daarin een literblik soep met een bepaalde houdbaarheidsdatum. Deze pakketten worden gedoneerd aan de voedselbank van de Gemeente Losser.

49 teams namen deel, boven verwachting. Dus moeten er ook 49 mappen nagekeken worden. “Een hele klus,” zegt Tessa die al vanaf oktober vorig jaar weer begonnen was met de organisatie van deze dorpsquiz samen met Sofie Scheper, Ronan Berendsen en Stefan Bosch. “maar het is heel erg gaaf en genieten. Zo mooi dat je er het hele jaar druk mee bent geweest en dat dan alles op zo’n avond samenkomt.” Vooral de laatste maand was het flink gas geven voor het kwartet: alle vragen goed verwerken, mappen samenstellen, etc. Tessa moet nog wel lachen over de toenemende achterdocht in het dorp. Iedereen verwacht over de meeste gekke dingen een vraag. Zo werd Dirk (van het briefje ‘Dirk zoekt Tamara uit De Lutte’) meerdere keren gebeld of hij iets met de dorpsquiz te maken had. Zaterdagavond om 21:00 uur tijdens de Hellehondsdagen wordt de uitslag bekend gemaakt. In oktober zal de organisatie alweer starten met nadenken over de derde editie van de dorpsquiz in 2020.