Algemeen

Een dinkel zonder afval

LOSSER - Hij was er zelf verbaasd over toen hij het eindresultaat zag: een halve vrachtwagen vol rommel, afval, plastic en noem maar op. Maarten Hijkoop, projectleider van Losser Schoon, voer samen met medewerkers van Staatsbosbeheer, waterschap Vechtstromen, gemeente Losser, trashpacker Tijmen Sissing en een handjevol vrijwilligers enkele kilometers over De Dinkel om het afval te verzamelen. Een weekje later dan gepland, want door de hoge waterstand was het water van de rivier uitgeweken naar de omliggende weilanden waardoor varen niet mogelijk was.

Een en al lachende gezichten gingen aan boord van de Canadese 2-persoons kano’s en een enkele waagde zich aan de steeds populairder wordende SUP Board (Stand up peddle). Het prachtige weer hielp natuurlijk ook enorm mee in de euforie.  “In het eerste gedeelte was er nog niet zoveel te ruimen, maar toen begon de ellende,” volgens Hijkoop: “Drankflessen, landbouwplastic, vrachtwagenbanden en zelf een barbiepop kwamen we tegen.” Vorig jaar is voor het eerst een afvalopruimaktie op De Dinkel georganiseerd en als het aan Hijkoop ligt, krijgt het volgend jaar zeker een vervolg al dan niet op een ander stuk op de rivier. 

 ‘Losser Schoon’ wil hij levendig houden. De campagneweek in maart was maar een aftrap. Zo is één van de aansprekende acties om bewoners van buurten in de gemeente Losser in touw te krijgen. Straten kunnen zich aanmelden om mee te dingen naar de prijs van “schoonste buurt van Losser”. De buurt kan zich aanmelden met een plan om voor het komende jaar hun buurt schoon te houden van zwerfafval. Dit wordt gemonitord door Hijkoop zelf. Uiteraard staat een mooie prijs hier tegenover. Naast een aansprekend bord met de vermelding “Schoonste buurt van Losser” krijgt de winnaar een geldprijs van € 1500,-, plaats 2 en 3 mogen € 1000,- respectievelijk € 500 in ontvangst nemen. Wat de buurt hiervoor mag gaan doen, wordt aan hun zelf over gelaten. “Als het maar de hele buurt is,” zegt Hijkoop, “je kunt hier denken aan een speeltoestel of een buurtfeestje met BBQ.” Aanmelden kan tot 1 mei via  www.losser.nlIn december is de prijsuitreiking. Naast deze buurtactie is ‘Losser Schoon’ ook bezig om een actie op te zetten met de leerlingen van het Twents Carmelcollege in Losser. Hierover later meer.