Algemeen

Eendenkuikenopvang Lars en Sophie beloond

LOSSER - Vorige week stond een uitgebreid verslag in De Week van Losser van Gerrit Pijffers van de Vogelwerkgroep Losser. Hierin stond beschreven hoe hij twee kinderen aantrof die jonge eendenkuikens vingen. Dat schijn bedroog, bleek achteraf toen hij hoorde dat de kinderen juist de kuikens hadden gered.

 

In het kort: de kinderen vonden een aantal weken geleden bij ‘Woltersplas’ bij het Kolkerveld op steenworp afstand van hun huis een verlaten eendennest met 9 eieren. In overleg met hun ouders Anne en Mathijn werden de eieren naar huis gehaald en in een broedmachine gelegd. De eieren kwamen uit en 8 kuikens groeiden in een week of zes op in huize Bouwma. Lars (11) en Sophie (9) zorgden dagelijks voor de kroost. Leerden ze zwemmen in een peuterbakje en gaven ze te eten, eerst vanuit een konijnkooi. Toen de kuikens groter werden vonden ze hun weg weer naar de Woltersplas waar ze dagelijks vertoefden en ’s avonds kwamen ze weer thuis op het geklap en gefluit van moeder Anne.

Inmiddels zijn de eenden uitgevlogen. De plas staat nog nauwelijks water door de droogte van de afgelopen tijd. “Waarschijnlijk zitten ze op de beek hierachter,” vermoedt Lars, fervent natuurliefhebber. Enthousiast zwaait hij met armen en benen als hij het over zijn eenden heeft. Voor school heeft hij er zelfs een laptopboek over gemaakt. Een cijfer kreeg hij niet. “Maar de juf vond het heel goed.” Sophie hielp haar broer met de verzorging en vooral bij het zwemmen. Namen hadden de Bouwmaatjes niet bedacht voor de eenden. “Ja, eentje! Die heet eyeliner omdat hij zo’n streepje bij zijn oog heeft. De rest ziet er allemaal hetzelfde uit,” zegt Lars.

Gerrit Pijffers ziet in hem wel een gedoodverfde opvolger bij de Vogelwerkgroep. Vrijdag zette hij broer en zus in het zonnetje. “Zij zijn echt twee natuurhelden voor mij. Vroeg ik eerst boos toen ik ze zag ‘Waar zijn jullie mee bezig?’ en kreeg Lars de tranen in zijn ogen. Nu krijg ik de tranen in mijn ogen van trots!” Voor beide kinderen had hij een toepasselijk boek ‘De Vogelgids voor Kinderen’ meegenomen. Ook burgermeester Cia Kroon was aanwezig om de twee jonge inwoners van haar gemeente te loven voor hun kleine heldendaad.