Algemeen

Eric Nederlof wil graag iets betekenen voor de minderbedeelden

LOSSER / OVERDINKEL - Hij hoefde er niet lang over na te denken, toen zijn werkgever gebiedsontwikkelaar BPD hem vroeg negen collega’s te vergezellen tijdens een 10-daagse bouwreis naar Zuid-Afrika. Overdinkelnaar Eric Nederlof reist op 10 september af naar het plaatsje Wasbank in de Zuid-Afrikaanse provincie Natal om zich in te zetten voor minderbedeelden. Deze plattelandsgemeenschap is buitengewoon arm en wordt hard getroffen door HIV/AIDS; ongeveer 14% van de bevolking is geïnfecteerd. Een hele generatie is uitgeroeid door het aidsvirus, waardoor veel kinderen al op  vaak zeer jonge leeftijd wees zijn geworden.

BPD heeft een partnership met Stichting HomePlan met als doelstelling jaarlijks voor 35 zeer kwetsbare gezinnen een nieuwe woning te bouwen. Het gaat dan voornamelijk om weeskinderen die bijvoorbeeld alleen nog maar bij hun grootouders wonen. HomePlan is sinds 2010 actief in Zuid- Afrika. Inmiddels zijn er veel jongeren die een veilig onderkomen hebben weten te vinden. Dit heeft een enorme positieve impact op hen. Uit onderzoek is gebleken dat zij zich veiliger voelen en minder stress ervaren. Daarnaast is uitgewezen dat er minder seksueel misbruik plaats vindt en de resultaten op school verbeteren. Een eigen huis draagt bij aan een gevoel van eigenwaarde en trots. Een separaat programma ‘caregivers’ is opgericht om vrouwen uit de lokale gemeenschap in te zetten weeskinderen en kwetsbare kinderen zorg en aandacht te bieden. Deze vrouwen kunnen daardoor voorzien in hun eigen levensonderhoud.

Het avontuur lonkt

Dat hij over een paar dagen in het vliegtuig stapt, is niet zomaar een vanzelfsprekendheid. “Jaarlijks ontvangen we van BPD een oproep om mee te gaan.

Vervolgens moeten we een motivatiebrief schrijven en dan moet je geluk hebben om ingeloot te worden. Dat lukte in eerste instantie niet,” legt Eric uit, “Maar een collega die wel ingeloot was, wordt rond deze tijd aan een hernia geopereerd waardoor ik wel mee mag.” Hij heeft er zin in: “Natuurlijk, het wordt een mooie ervaring. Ik heb ooit in 1992 een wereldreis gemaakt en sta open voor avontuur. Het minste wat je kunt doen, is proberen om die mensen te helpen. Ik wil graag iets betekenen voor de minderbedeelden.” Wie denkt dat zo’n onderkomen in tien dagen wordt gebouwd, komt bedrogen uit. “Nee,” lacht de Overdinkelnaar, “Wij verrichten tijdens de bouwreis wat handen en spandiensten. De stichting zorgt voor de bouw van de woningen. Als wij weer vertrekken, gaat de bouw gewoon door.”

Om Stichting HomePlan financieel te ondersteunen, heeft Eric een donatieactie gestart. Zijn inmiddels behaalde doelstelling om € 1000 binnen te halen, wil hij graag verdubbelen. Wie Eric wil helpen het bedrag te verhogen, kan doneren via https://supportanddonate.com/doneer-pagina/64 21/kom-in-actie-voor-stichting-homeplan-eric-nederlof