Algemeen

Ga niet zwemmen in de ‘Baggersee Bardel’

Net over de grens bij Losser achter Hof Aarnink in het Duitse Bardel ligt een grote waterplas, de Baggersee. Langezaal uit Haaksbergen gebruikt het gebied al enkele jaren als zandwinningslocatie. De omgeving is prachtig en heeft daardoor ook een grote aantrekkingskracht op recreanten. 

Maar schijnt bedriegt, laat de Duitse burgemeester Volker Pannen weten. Zwemmen in de plas is levensgevaarlijk èn bovendien verboden. Door de werkzaamheden van Langezaal kunnen er zandverschuivingen ontstaan met het geval dat mensen het risico lopen onder de afbrekende oevers te belanden. Ook zijn er grote temperatuurverschillen in het water, waardoor kramp – ook bij de geoefende zwemmer - kan ontstaan met het risico te kunnen verdrinken. De plek is moeilijk te bereiken voor hulpverleners die al gauw wel eens te laat zouden kunnen komen. De eerste burgemeester van de Stad Bad Bentheim wijst in een oproep nog eens op het verbod om in de Baggersee te zwemmen. Rondom de plas staan verbodsborden en die worden desondanks genegeerd. De Losserse burgemeester Cia Kroon staat haar Duitse collega bij en roept de Nederlandse recreanten op om het gebied vooral niet te bezoeken.

De Duitse autoriteiten handhaven rondom het gebied sinds enige tijd en sturen bezoekers weg. Naar verluid zal deze handhaving met mogelijke boetes geïntensiveerd worden.