Algemeen

Geen lekke band tijdens fietstocht Overdinkel

Een supersucces! Zo noemt Robert Bos van Bruisend Overdinkel de tocht die zondag ruim 600 deelnemers op de fiets kreeg. 23 kilometer voer de tocht langs plekken die kenmerkend waren rond de infiltratie van Bommen Berend, het alter ego van bisschop Van Galen die 355 jaar geleden de opdracht had Nederland te veroveren voor de Duitsers. 

De Pulverweide in Overdinkel was het voornaamste decor. Het Lossers Chaootschap en De Compangie van Grolle bootsten de tijd van toen na met kanonnen en geweren en Jan Riesewijk vertolkte Bommen Berend, een rol die hem als een gegoten jasje zat. Bij de Losserse Martinitoren wachtten enkele leden van toneelvereniging De Rommelpot de fietsers op en namen hen mee in het raadsel van wie de toren in brand had gestoken. Ook de horeca had goed uitgepakt. Bij Dijk59 was er een heuse Bommen Berend maaltijd te verorberen en was er een spel met mooie prijzen. Ook elders zaten de terrassen vol. “Dat komt ook door het fantastische weer,” zegt Bos, “we hadden ons geen beter weer kunnen wensen.” Het enige dat er regende waren complimenten: “Er was geen wanklank, geen ongelukken en zelfs geen lekke band. De EHBO had niets te doen. Iedereen was harstikke enthousiast en we hebben zelf als organisatie ook enorm genoten.”

 

Of er volgend jaar weer zo’n fietstocht komt? Daarover zwijgt Bos als de goden: “Iedereen vraagt dit, maar dat weten we nog niet wat we gaan doen. Dat moet een verrassing blijven. Zo’n organisatie vergt veel tijd en het kost ook nog wel wat.” De Gemeente Losser, Provincie Overijssel en de Dorpsraad deden een flinke bijdrage om het evenement te organiseren.

Over de tocht en geschiedenis is een boekje van 30 bladzijden uitgegeven inclusief de fietsroute. Deze is te koop bij de touristinfo.