Algemeen

Herdenking bevrijding Losser

LOSSER - Op maandag 4 april jl. werd op de algemene begraafplaats aan de Bookholtlaan in Losser de bevrijding van Losser herdacht bij het graf van John Ingram. Het is nu 77 jaar geleden dat Losser op 3 april 1945 door de geallieerden werd bevrijd.

Na een welkomstwoord door Ron de Leeuw van het Oranje comité Losser voerde wethouder Nijhuis namens de gemeente Losser het woord. Hij sprak over de vliegtuigcrash op de Haar waarbij de piloot John Ingram op 9 juli 1943 om het leven kwam. De overige inzittende hadden kort voor het neerstorten het brandende vliegtuig verlaten en overleefden gewond de crash. De heer Nijhuis refereerde in zijn toespraak ook aan de huidige situatie in Oekraïne. Drie leerlingen van groep 7 van de Verrekijker, die deelnamen aan het schoolproject van de Tweede Wereldoorlog georganiseerd door de Historische Kring Losser, lazen een gedicht voor. Waarna alle leerlingen en de leerkrachten een roos op het graf legden. 

Tevens werden er bloemen gelegd door het comité Veteranen Losser en door een vertegenwoordiger van de Historische Kring Losser.

Als afsluiting van de plechtigheid hezen de leden van het comité Veteranen Losser de Nederlandse vlag en speelde de heer Henk Filipsen de Last Post.

 

Bloemlegging bij graf John Ingram

77 jaar geleden kwam op 3 april 1945 in Losser een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Op 4 april 2022 stonden leerlingen van groep 7 van de Verrekijker hier samen met Ron de Leeuw van het Oranje Comité en loco burgemeester Harry Nijhuis bij stil. Zij legden bloemen bij het graf van de moedige Engelse piloot John Ingram die op 9 juli 1943 om het leven kwam toen zijn vliegtuig werd beschoten door de Duitsers. John Ingram was één van de vele helden die een belangrijk rol speelde in de oorlog.