Algemeen

In Losser vermoorde majoor Henk Brinkgreve betrokken bij ‘Grootste bankoverval aller tijden’

LOSSER - Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen verschillende spoorlijnen op rond Nijverdal en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. De leider daarvan is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Zijn rechterhand is de ondergedoken Rotterdamse politieman Douwe Mik. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgen ze een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash.

Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Winston Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.

De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen…

Geheime archieven

Krake vertelt over zijn onderzoek: “Een belangrijke datum voor mij was 1 januari 2021, toen een heleboel geheime archieven na 75 jaar eindelijk vrijgegeven werden. Ik had al heel wat nieuwe feiten ontdekt, daar kwamen nu nog meer echte scoops bij.”

Majoor Henk Brinkgreve vermoord in Losser

Krake vervolgt: “Het Jedburgh-team ‘Dudley’, een groep van drie in Daarle gedropte commando’s, speelt een belangrijke rol in het boek. Zij verzorgden met een radio de communicatie met ‘Londen’.

Begin maart 1945 verbleef majoor Henk Brinkgreve na allerlei omzwervingen op de boerderij van de familie Rikhof, in het buitengebied van Losser. Daar kwamen twee SS-ers onverwachts op bezoek. Het ontaardde in een vuurgevecht dat majoor Henk Brinkgreve uiteindelijk fataal werd. Daarmee verloor het Nederlandse verzet een leider van groot statuur. Hij ontving niet voor niets de militaire Willemsorde. Het monument aan de Deppenbroekweg herinnert ons het belang van zijn werk voor de goede zaak.”

De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog. 

Het boek De grootste bankoverval aller tijden ligt sinds dinsdag 22 maart in heel Nederland in de winkel. Het boek is te koop voor € 24,99. Het ISBN is 9789082476453.

Foto’s: Uitgeverij Achtbaan.