Algemeen

Jongeren kunnen het verschil maken in de Losserse politiek

LOSSER - Glazen spoelen bij de plaatselijke voetbalvereniging of de tuin helpen onderhouden bij het verzorgingshuis van oma. Dat zijn doorgaans de meeste plekken waar de 2e klas jeugd van de middelbare scholen terecht komt als zij hun maatschappelijke stage moeten volbrengen.

Omdat de gemeente Losser graag wat meer de jeugd bij de politiek wil betrekken, waren afgelopen week wethouder Jaimi van Essen en gemeenteraadslid Jimme Nordkamp op het Twents Carmel College in Losser om hen enthousiast te maken voor de gemeentepolitiek. PvdD-er Jimme Nordkamp bood er twee plekken voor maatschappelijke stage aan.

Nordkamp, zelf oud leerling van het TCC in Losser, wilde als jongeling al graag meepraten over politiek en hoe dingen anders kunnen. Van Essen had sinds zijn 17e al interesse in politiek en besloot politiek te studeren. Hij sloot zich aan bij D66. Die ochtend nemen zij de ca 165 dertien en veertienjarigen in drie groepen mee in de wereld van politiek. Wat vinden zij belangrijk en wat is politiek? “Politiek en jeugd is altijd lastig geweest,” zegt CKV coördinator Norbert Bruins. Met het aanbieden van de twee stageplekken hoopt hij samen met Nordkamp en Van Essen de jeugd er meer bij te betrekken. “Bij de stageplek binnen de PvdA mogen jongeren aangeven wat zij zelf belangrijk vinden in hun omgeving. Samen maken we dan een voorstel voor in de gemeenteraad en voeren we campagne,” vertelt Nordkamp. “Jongeren kunnen echt het verschil maken. En de gemeenteraad zal ook echt luisteren naar een goed uitgewerkt plan,” voegt de wethouder eraan toe.

Een maatschappelijke stage is een stage voor scholieren waarbij ze onbetaald vrijwilligerswerk doen om kennis te maken met het dragen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke belangen.