Algemeen

Koninklijke lintjesregen in Losser

LOSSER - Terwijl er in delen van het land stemmen opgaan om de uitreikingen van de koninklijke onderscheidingen op Koningsdag af te schaffen, houdt de gemeente Losser deze traditie maar wat graag in ere. En niet onterecht, blijkt weer op vrijdag 26 april als drie gedecoreerden niets vermoedend met een door familie bedacht smoesje naar het Lossers Hoes worden gelokt. Een gedecoreerde is iemand die een koninklijke onderscheiding ontvangt omdat hij iets bijzonders voor de samenleving heeft gedaan. Voor deze Koningsdag waren dat Ria Bekke-Leferink uit De Lutte, Irma Onland-Kortink uit De Lutte en Truus Röhring uit Losser. 

Ria is al meer dan veertig jaar actief als vrijwilliger in de geloofsgemeenschap van De Lutte. Ze pleitte voor een wat dominantere rol van vrouwen hierin. Hiermee had ze samen met Truus Oude Engberink succes, vertelt burgemeester Cia Kroon in haar speech: ”Verbazing van de kerkbezoekers was af te lezen, toen beide dames als lectrice op het priesterkoor stonden. Dat was in 1993.” Ria’s actieve rol in de avondwakegroep zorgde voor een meer persoonlijke inhoud van de afscheidsvieringen. Ook heeft ze zich bijna 35 jaar ingezet als collectant voor de Nierstichting en was ze bestuurder van de sportraad vanuit haar bestuursfunctie bij tennisclub Kardoes.
 
Irma is net als Ria zeer actief bij parochie Lumen Christi in De Lutte. Sinds 1993 helpt ze met de organisatie van avondwakes, uitvaartdiensten en palmpasenoptochten. Binnen de carnaval helpt Irma bij diverse uiteenlopende activiteiten. Cia Kroon somt op: “Vanaf het begin bent u lid van de tuffelstekcommissie. U bent medeverantwoordelijk voor het kinderprogramma. U bent gastvrouw, u ondersteunt het secretariaat, organiseert het seniorencarnaval en verzorgt het carnavalsblad.” Vol bewondering is Kroon ook nog eens als ze het prachtige resultaat van de carnavalskleding noemt waaraan Irma ook jaarlijks hard werkt. Irma wist ook een mooie brug te bouwen van carnaval naar de kerk en initieerde in 1996 de eerste carnavalsmis, uniek in de regio. Ze vond ook dat de kerk dichterbij de samenleving moest staan en zorgde voor een bijeenkomst met sketches, gedichten en lezingen op ‘Roze Zaterdag’. Sinds 1998 is Irma ook vrijwilliger op het Losserhof.
 
In haar toespraak voor Truus ‘Juf’ Röhring noemt de burgermeester haar van onschatbare waarde voor het verenigingsleven, een echte spin in het web. Hiermee doelt Cia Kroon op Truus’ enorme inzet bij volleybalvereniging Volley '68 waarvan ze in 2018 al 50 jaar lid was en betrokken bij het oprichten van de vereniging. Een andere hobby waar Truus zich vol passie sinds 1995 in uitleeft, is tennis. Voor tennisvereniging Brilmansdennen zet ze zich enorm in. Als lid van de kantinecommissie zorgt ze ervoor dat alles rondom de kantine in goede banen wordt geleid. Ook binnen de Losserse geloofsgemeenschap zet Truus zich verdienstelijk in. Ze is vrijwilliger bij Parochie Maria Vlucht, coördineert het parochieblad 't Klöpke en organiseert tal van activiteiten bij de contactgroep alleenstaanden Losser. 
 
Na het opspelden van de koninklijke onderscheidingen ontvingen de drie gedecoreerden de felicitaties van de aanwezigen onder het genot van een drankje.