Algemeen

Kraambank Losser van start

LOSSER - Als kraamverzorgende komt Marieke Ruyter-Van de Weide wel eens in prangende situaties. Niet zichtbaar leven er best wel wat kraamgezinnen in armoede. “Als ik dan een jongetje zie dat in roze kleding wordt gekleed of dat baby’s bij hun ouders in bed liggen omdat er geen bedje is. Dat doet mij zeer.” En bij andere ouders ziet ze zoveel spullen die ongebruikt op zolder zijn opgeslagen.

Door dat schrille contrast besloot Marieke in aktie te komen en richtte de Kraambank Losser op. Aan de ene kant zamelt de kraambank spullen voor kraamgezinnen in en aan de andere kant regelt zij ook de uitgifte. Dat gebeurt in nauwe samenspraak met de instanties die screenen als verloskundigenpraktijken, consultatiebureaus en huisartsen. Bij de voedselbank en de verjaardagsbox aan de Broekhoekweg 34c in Losser vond ze een mooi onderkomen. “Het is echter niet de bedoeling dat mensen hier komen shoppen We werken op maat.,” legt Marieke het concept uit. Via verwijzingen door de screeners wordt er gekeken waar de behoefte ligt. Marieke werkt samen met zes vrijwilligers en drie kraamverzorgsters. In Dafne Prenger vond ze een goede mede-organisator die met name op het gebied van PR actief zal zijn. De twee kennen elkaar van de school waar Marieke’s zoon op zat en waar Dafne les gaf.

Kraambank Losser zoekt doorlopend (gebruikte) babyspullen als babykleding tot maat 80, kinderwagens, boxen, boxkleden, Maxi-Cosi’s, badjes, luiers, beddengoed en kraampakketten. Wel zijn er richtlijnen. Zo moet textiel gewassen en zonder gaatjes zijn en niet ouder dan 5 jaar. Overige spullen mogen niet ouder zijn dan 10 jaar en alles moet schoon en niet beschadigd zijn. Ook positiekleding is welkom. Elke 1e donderdag van de maand kunnen tussen 10.00 en 12.00 uur spullen worden gebracht. De eerstvolgende keer is op donderdag 5 maart. Inmiddels is het initiatief niet onopgemerkt gebleven. Zo ontving de Kraambank € 1000 van stichting Ketelhuisfonds Losser en afgelopen woensdag overhandigde de Dorpsraad Losser een cheque van eveneens € 1000. Een deel van het geld is inmiddels besteed aan het verbouwen van de ruimte en voor het aanschaffen van kledingboxen zodat de kleding overzichtelijk op maat gesorteerd kan worden. Marleen Kulk ontwierp belangeloos het nieuwe logo. Op 29 februari is er een open dag samen met de verjaardagsbox en de voedselbank. Beide dames zijn positief verrast over de enthousiaste reacties die ze inmiddels al ontvangen hebben: “Een zwangerschap of kraamtijd kan al zo stressvol zijn. We zijn blij dat we op deze manier zo een klein beetje stress kunnen wegnemen.” Op de foto poseren beiden in de nieuwe ruimte met baby Flores en baby Roan.