Algemeen

Maaike en Arie Van Veen nemen iedere avond een slaapmutsje, al 60 jaar lang

LOSSER - “Nee,” is het stellige antwoord van Maaike Reuvekamp (nu 81) als met Kerst 1959 Arie van Veen (nu 82) haar de vraag stelt of ze hem nog weer eens wil ontmoeten. Ze vindt de afstand te groot. Zij komt uit Almelo en hij uit het Utrechtse Hollandsche Rading. Althans dat denkt Maaike dan omdat ze elkaar daar ter gelegenheid van een verjaardag van een vriendin ontmoet hebben. Als blijkt dat Arie uit Vroomshoop komt, worden de kaarten nog eens geschud. 

Hij belt haar tijdens haar dienst in het toenmalige Koningin Juliana Ziekenhuis (nu het ZGT) in Hengelo waar ze werkt als Radiologisch Laborante. De hoofdzuster was er niet van gecharmeerd. Niet veel later komt de verliefde Arie naar Twente en nodigt Maaike bij hem thuis in Vroomshoop uit. Geen idee hoe daar te komen, schakelt ze de hulp van de buurman in. Met de trein komt ze uiteindelijk op haar eindbestemming terecht. Achterop de bagagedrager van Aries fiets maakt ze kennis met haar toekomstige schoonouders.

Suriname wordt Duitsland

Arie groeit met elf broers en zussen op op het boerenbedrijf in Vroomshoop. Een groot contrast met Maaike die slechts één broer heeft. “’s Ochtends eerst melken en daarna naar school,” blikt hij terug. Als hij 18 jaar wordt, gaan hij in dienst: marechaussee wordt het. Een overplaatsing naar Suriname dreigt. Hij bereidt Maaike erop voor die meteen  lijntjes legt met een vooruitzicht op een dienstbetrekking in Paramaribo. Het stel maakt de oversteek niet want Arie weet bezwaar te maken. Niet veel later dient de volgende overplaatsing zich aan, iets minder ver weg: Reckenfeld, Duitsland. Maar om een dienstwoning te kunnen betrekken, moet er getrouwd worden. Halsoverkop geven de twee elkaar het ja-woord op 16 maart 1962, nu 60 jaar geleden. 26 jaar wonen de Van Veens op verschillende plekken in Duitsland, waar ook hun zoons Arjan (1966) en Marwin (1972) worden geboren. Vier kleindochters en een kleinzoon zijn de nakomelingen. In 1987 lonkt Nederland en Arie zet zijn carrière als luchtmacht militair voort op Vliegveld Twenthe om in 2004 de deur daar achter zich te sluiten. In die periode is Maaike beheerder van Ons Gebouw in Losser waar het gezin in de bijbehorende dienstwoning woont. Na Aries pensioen betrekt het stel een appartement aan de Bernard Leurinkstraat  boven het winkelcentrum.

Kwaliteit van leven is belangrijk

Ze wonen er naar tevredenheid maar wie denkt de twee dagelijks daar aan te treffen, komt bedrogen uit. Na Aries pensioen wordt een camper aangeschaft en lange reizen door heel veel landen in Europa zijn inmiddels afgevinkt op het lijstje. Ook Rusland, Syrië en Marokko (drie maanden in de Sahara) zijn bezocht. Cultuur in andere landen boeit het echtpaar, ook zonder camper. Drie maanden lang zwerven de echtelieden door Vietnam en op het wensenlijstje staat nog Nieuw-Zeeland. “De fiets gaat altijd mee,” zegt Maaike die ook in Twente samen met Arie nog ettelijke kilometers wegtrapt. Daarvan en van het reizen hopen beiden nog lang te mogen genieten. “Kwaliteit van leven is belangrijk,” weten ze, “Iedere avond nemen we samen een slaapmutsje. Dat doen we al ons hele huwelijkse leven lang.”