Algemeen

Mamapapacafé Losser

LOSSER / OVERDINKEL - Als je net moeder of vader bent, komt er veel op je af. Je moet wennen aan een nieuw leven. Als je vragen hebt, weet je ook niet altijd bij wie of waar je terecht kunt. In een van de vele mamapapacafés die Nederland rijk is, kun je samen met andere ouders, jouw en hun kindje ervaringen uitwisselen, vragen stellen of gewoon een nieuwe vriendschap sluiten. Binnenkort start er een mamapapacafé in het Lossers Hoes in Losser en het Trefhuus in Overdinkel.

Marieke Ruyter-van der Weide uit Overdinkel is samen met haar  collega Silke Neudam door Stichting Fundament gevraagd om de organisatie ervan op zich te nemen. Marieke is o.a. initiator van de kraambank in Losser. “We zijn begonnen met de plannen in januari van dit jaar,” vertelt ze, “Je ziet dat jonge moeders zich soms best eenzaam voelen als ze net hun eerste kindje hebben gehad.

Ze blijven vaak thuis, komen nooit buiten en dat is best schrijnend. In een mamapapacafé kunnen ze samen met hun kindje anderen gelijkgestemden ontmoeten en mooi dichtbij in hun eigen gemeente.” Iedere week is er een mamapapacafé: in de oneven weken op de woensdag in Losser in de bibliotheek en in de even weken op vrijdag in het Trefhuus Overdinkel. Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema die begeleid wordt door gastvrouwen met affiniteit in de kraamzorg of kinderopvang.

Alles komt voorbij wat je wilt weten over je kindje

Toen Silke zelf net moeder werd, ging ze zelf ook wel eens naar een mamapapacafé, maar ze moest er voor naar Hengelo. “Ik heb het toen als gemis ervaren dat het niet in Losser was. Voor mij was het erg waardevol. Ik kon er met al mijn vragen over mijn dochtertje terecht, anderen vragen naar hun ervaringen maar ook mijn eigen ervaringen met anderen delen.” De bijeenkomsten zijn wekelijks van 9.30 tot 11.30 uur, deelname is kosteloos en opgave vooraf is niet nodig. Jonge moeders, vaders met hun kindje of meerdere kinderen maar ook zwangeren of grootouders zijn welkom. De officiële opening van het eerste mamapapacafé is op woensdag 12 oktober in Losser. De coördinatie bij Stichting Fundament is in handen van Joyce Hollander. Baby Sem (op de foto) is in ieder geval met zijn ouders van de partij.