Algemeen

Naaischool by Crooll

LOSSER - Supertrots op hun zelf genaaide jurk of broek. Zo voelen de cursisten van Carola Elferink zich doorgaans wanneer ze de laatste hand leggen aan hun nieuwe kledingstuk. Zelf had Carola al vanaf haar 17e naailes en bleef altijd met naald en draad of brei- en haaknaalden in de weer.  In 2014 startte ze met de opleiding tot coupeuse en nu wordt ze opgeleid tot lerares. “Ik leer nu ook om patronen te tekenen,” vertelt de 56-jarige Losserse, “Ik vind het leuk om te leren en dat weer in de praktijk te brengen. En naaien komt steeds meer in opkomst. Zeker sinds corona. 

Carola Elferink

De jongere dames maken graag dingen voor hunzelf en de jonge moeders kleertjes voor hun kinderen. En iedereen kan het leren. We beginnen altijd eenvoudig. Bijvoorbeeld met het maken van een schort. Daarop kun je alle techniekjes leren, bijvoorbeeld recht stikken. Daarna kijken we wat de deelnemers willen. Willen ze een broek, een rok of een ander kledingstuk maken.” Natuurlijk gaat er wel eens iets mis. Carola lacht: “Ja, het komt wel eens voor dat iemand in haar enthousiasme twee pijpen van een broek aan de voorkant aan elkaar naait. Dan moet alles weer los gehaald worden. Maar daar leren ze weer van. Uiteindelijk komt het goed.”

Strippenkaart

Elkaar inspireren, helpen en het vooral gezellig hebben. Dat vindt Carola belangrijk tijdens de naailessen. Tijdens haar lessen kan ze maximaal 5 personen begeleiden. In de ruimte zijn naaimachines, 2 lockmachines en een coverlockmachine beschikbaar. “Maar de meesten nemen hun eigen naaimachine mee,” weet Carola, “Dan kun je er ook mee leren werken en met het kledingstuk thuis verder aan de slag.” Ze werkt met een strippenkaart met 10 lessen. “Mensen betalen dan voor de keer dat ze er ook zijn. De meesten zijn er wekelijks, maar sommigen om de week. Dat kan allemaal.” De lessen zijn op maandagavond en woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur en op dinsdag van 9 tot 11 en van 19.30 tot 21.30 uur. Cursisten kunnen er ook coupons kopen of stoffen en fournituren bestellen via Herbert Textiel die afgehaald kunnen worden bij Carola.

Open dagen op 7 en 8 oktober

In haar atelier ‘De Wolknot’ zijn nu nog verschillende soorten en kleuren garen te verkrijgen. “Deze gaan in de uitverkoop,” vertelt Carola, “Ik ga me nu meer richten op de naailessen. Vandaar Naaischool by Crooll. Zo noemde mijn broer me altijd en ik vind het wel leuk rijmend klinken.” Op donderdag 7 en vrijdag 8 oktober houdt ze twee open dagen van 10.00 tot 16.00 uur. Overige dagen is het atelier op afspraak geopend. Meer info via: www.dewolknot.nl.