Algemeen

Nardi’s pluktuin is weer open

OVERDINKEL - Overal en vanuit alle windrichtingen komen mensen naar Overdinkel om een fleurig en vers ruikertje te plukken. “Uit Losser, Glanerbrug, Oldenzaal en ook uit Gronau,” vertelt Nardi Olde Hanter. Op haar Facebookpagina plaatst ze regelmatig foto’s en dat is de enige vorm van reclame die ze maakt.

Wat 20 jaar geleden met een klein stukje grond begon, is inmiddels uitgegroeid naar een flinke bloempracht van zo’n 300 m2. Een uit de hand gelopen hobby? Nardi (73) lacht er hartelijk om: “Ja, zo is het inderdaad wel. Ik ben gek op bloemen en maak ook graag kransen ervan. Het loopt gewoon heel erg goed. Mensen maken er veel gebruik van.” Het stuk land staat vol met zomerbloeiers als gladiolen, dahlia’s en zonnebloemen. Bij de ingang staat een geldkistje en een formulier met de prijzen van de verschillende bloemen. Bezoekers kunnen daar een mesje pakken en nadien hun boeket inpakken met pakpapier. Onder de overkapping staat een tafeltje met stoelen waar mensen even kunnen uitrusten. “Dat mag ook wanneer ze geen bloemen komen plukken, hoor,” vertelt de Overdinkelse, “Gewoon even lekker zitten en genieten van de rust. Op het tafeltje heb ik ook een schriftje liggen. Daar mogen ze wat inschrijven als ze willen.” Op de schutting hangt een klein Mariakapelletje. Nardi steekt er dagelijks een kaarsje op.

De pluktuin is nu drie weken open en er kan tot eind september/begin oktober geplukt worden. “Dat ligt ook aan het weer,” zegt Nardi, “Vorige week met die zware stortbuien lag alles plat. We moesten alles weer omhoog zetten. Dat was een boel werk, maar nu ligt het er weer keurig bij.” Aan het einde van het seizoen haalt ze samen met haar man Gerard (74) de bollen eruit en in maart wordt het land weer in gereedheid gebracht voor de volgende generatie zomerbloeiers. Gerard maakt de perken in orde en Nardi zaait opnieuw in. Tussendoor heeft het echtpaar er een flinke kluif aan om het land netjes te houden: onkruid wieden, schoffelen, harken en dode bloemen verwijderen. Maar het resultaat is er naar.

De pluktuin ligt aan de Ficksweg in Overdinkel.