Algemeen
Nienke Evers: staar je niet blind op wat niet kan, maar wat wel kan
LOSSER - Ze werkte in de zorg en werd zwanger. Een zwangerschap en bevalling om door een ringetje te halen, volgens Nienke Evers - Rozema. Maar bij de tweede zwangerschap ging het mis, flink mis. Ze kreeg erge bekkenklachten waardoor ze niet meer kon lopen en tot overmaat van ramp kreeg ze ook nog eens te kampen met een totaal ruptuur tijdens de bevalling. Zitten en lopen ging moeilijk. Het pijnlijke en zwakke bekken bleef, alsook haar bekkenbodem en pijnlijke benen. Dat en andere ongemakken als niet de aandrang te kunnen aanvoelen voor een toiletbezoek, ontwikkelden zich voor Nienke (36) tot een ingrijpend trauma.
Om van haar klachten te komen, bezocht ze alle denkbare bekkenspecialisten en -zorgverleners. Vooral schaamte overheerste in die periode. De Losserse blikt terug: “Ik had geen vertrouwen meer in mijn eigen lichaam, was continue onzeker. Ik voelde me 80 met het uiterlijk van een jonge vrouw en schaamde me kapot. Dat duurde zo’n drie jaar tot mijn man Matt en Ferdinand, een vriend van ons, zeiden: ‘Nienke, dit gaat zo niet langer. Je moet je lichaam sterker zien te maken. Ga sporten!’ Maar ik durfde niet, bang voor urineverlies, bang dat m’n lichaam we weer in de steek zou laten.” Ze praat er open over. Het was zo’n drie jaar na de bevalling dat ze toch de draad weer oppakte. Nienke begon rustig met krachttraining en functionele training gericht het versterken van haar romp. Het geduld en de inspanning begonnen vruchten af te werpen, telkens werd ze steeds een beetje sterker en fitter tot ze haar klachten de baas werd. Haar zelfverzekerdheid groeide.
Andere vrouwen helpen
Sporten is haar met de paplepel ingegoten. Pa en Ma Rozema waren begenadigde schaatstrainers, haar broer verdienstelijk marathonschaatser. Ooit was Nienke die fanatieke sporter. Met dat en het gegeven dat ze met haar traumatische ervaring anderen zou willen helpen, startte ze in 2020 Fit met Nienke op waarin ze anderen helpt en begeleidt met krachttraining. Ze volgde een opleiding tot fitness instructeur en tal van andere sport gerelateerde opleidingen. Als Personal Trainer traint en begeleidt ze nu solo of duo sporters en vier keer per week doet ze een groepstraining voor alleen vrouwen. “Andere vrouwen helpen om weer te gaan sporten, die drempel wegnemen,” motiveert Nienke haar beslissing, “Ik weet als geen ander hoe het voelt om niet te durven sporten, hoe hoog die lat kan zijn. Je denkt vaak dat je iets niet kunt, terwijl er zoveel mogelijk is door gewoon te beginnen. Ik pas mijn trainingen altijd hierop aan in de groepen. Ieder wordt op haar eigen niveau uitgedaagd in een eigen tempo. En vinden vrouwen het dan nog te spannend om meteen in een groep mee te doen, dan plan ik vooraf gewoon een één op één sessie waarin we kennis maken met wat oefeningen.”
Geen taboes
Inmiddels gaat het haar voor de wind met Fit met Nienke. Ze is er enorm trots op. “Ik word er persoonlijk heel gelukkig van als ik van iemand na de training een berichtje krijg dat ze zichzelf overtroffen heeft en ze zich daardoor heel goed voelt. En dan hebben we het over iemand die voor die tijd erg onzeker was over samen sporten. In de groep zijn er geen taboes, we praten over van alles en nog wat, en ja, over echte vrouwendingen. Ik wil die veilige omgeving creëren waarin vrouwen zichzelf mogen zijn. Daarom richt ik me in de groepslessen alleen maar op vrouwen. Sport heeft mij fysiek en mentaal weer op de benen gekregen en dat gun ik andere vrouwen ook.”