Algemeen

Op Koningsdag met de auto door de stallen

GLANE - Een tour door de stal langs etende koeien, live zien hoe ze door robots gemolken worden en hoe ze zichzelf masseren met borstels. Dat is geheel coronaproof mogelijk op Koningsdag bij Mts Elferink in Glane.

Een leuke activiteit zou welkom zijn in deze tijd, dacht Linda Kopczinski, schoondochter van de Harry en Josien Elferink. Ze runt samen met haar vriend en boerenzoon Nick en schoonouders de boerderij met elk hun specialiteit. “De mannen de koeien, ik de kalfjes en Josien doet alles rondom,” vertelt de van oorsprong Limburgse die naast haar werk op de boerderij ook als jongveespecialist bij ForFarmers werkt.
“We hebben rijrouters door de stallen gemaakt langs de koeien en de kalveren, alles afgezet met linten. Zo kunnen we goed laten zien wat we doen. Op afstand geven we de mensen uitleg. Ook met infoborden over bijvoorbeeld wat een koe of kalf eet. Natuurlijk hadden we het liever gezien dat mensen door de stallen konden wandelen, maar dat gaat nu eenmaal niet,” legt Linda uit. “En we vinden het leuk om het nu te organiseren. Zo kunnen we ook laten zien dat onze koeien het goed hebben. Een keer wat ander nieuws dan corona.”
De boerderij is dinsdag 27 april toegankelijk uitsluitend per auto van 11 tot 15 uur. Om de 170 koeien en 30 kalfjes te zien is de bezoeker een klein half uurtje kwijt. Kinderen krijgen een tasje met daarin Fristi en Chocomel met een kleurplaat. De tour is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. Maatschap Elferink ligt aan de Haweg 5 in Glane.