Algemeen

Opening gezondheidscentrum Overdinkel

OVERDINKEL - Het was 2019. Marco Bergsma van het gelijknamige hoveniersbedrijf kocht het oude parochiehuis van de Protestantse Kerk. Uit liefhebberij - hij koestert oude panden - èn ook om het historische pand uit handen van projectontwikkelaars te houden. Net als de voormalige Zoekerschool aan de Goormatenweg in Overdinkel waar hij zijn bedrijf gehuisvest heeft, restaureerde hij de oude parochie in oude stijl.

Het was in de tijd dat er veel ophef was over huisartsen in Twente die tegen hun pensioengerechtigde leeftijd liepen, wilden stoppen maar geen opvolger konden vinden. Ook in de gemeente Losser was het er onrustig door. Bergsma zocht contact met huisarts Ton Boermans met het idee om meerdere zorgverleners in het pand te huisvesten. Na aanvankelijke aarzeling ging Boermans overstag, met als aanjager zijn echtgenote Marion die in de zomer van 2020 overleed.

Vrijdag 8 april was de officiële opening van het Gezondheidscentrum aan de Hoofdstraat in Overdinkel. Adviseur en mede-initiatiefnemer Jos in ’t Veld deed de aftrap. Gedeputeerde van de Provincie Overijssel Roy de Witte noemt het Gezondheidscentrum een aanvulling voor Overdinkel. Hij nam een appelboompje mee met een knipoog naar het gezegde ‘an apple a day keeps de doctor away’ en zei: ‘Met Elstar en Granny Smith hoal ie de hoesarts van de oprit.’

Naast de huisartsenpraktij van Ton Boersman zijn in het duurzame en gasloze gebouw met 300 zonnepanelen gehuisvest: Team Fysio, Podotherapie Wender, Maartje Thuiszorg, Diëtistenpraktijk Eetbewust.nu, Kracht Ergotherapie, Verloskundigenpraktijk Ashanty, Mentaal Losser en Richtinggevers.