Algemeen

Portretten burgemeesters geplaatst in portrettengalerij

LOSSER - Van alle oud-burgemeesters van de gemeente Losser hangen op de eerste verdieping van het Lossers Hoes een reeks portretten. Een tijdlang waren de portretten opgeslagen in verband met de verbouwing van ’t Lossers Hoes. Vorige week onthulde zittend burgemeester Cia Kroon de portretten in het bijzijn van oud-burgemeesters Jan Smit, Jan Westendorp en Michael Sijbom. 

De oud-burgemeesters gaven aan blij te zijn om weer even terug te zijn op het ‘nest’ en bewaren warme herinneringen aan hun ambtsperiode. Zo zegt Jan Westendorp: “Als ik naar Losser ga, gaat m’n hart toch sneller kloppen. Ik word op straat nog steeds herkend.” Ze maakten alle drie bijzondere dingen mee. Zo moest oud-burgemeester Jan Smit ooit een koe veilen die door de gemeente zwierf en waarvan de eigenaar zich niet meldde. En ook Jan Westendorp had een opvallende anekdote over een koe: “Ik heb er ooit eentje geridderd! De koe had zoveel melk gegeven dat zij een lintje kreeg.” Michael Sijbom koestert de meest warme herinneringen aan het opvangen van vluchtelingen in De Fakkel. De hulp die van zoveel kanten werd geboden door inwoners en bedrijven en de saamhorigheid binnen de gemeente in die kwestie maakte diepe indruk op hem.

Netty van den Nieuwboer was niet aanwezig bij de onthulling en Cia Kroon krijgt pas een plekje in de galerij wanneer haar ambtstermijn erop zit.