Algemeen

Twintigjarig jubileum Korero Bloemen & Planten
Zaterdag 20 november om 13.30 uur op RTL4

DENEKAMP/DE LUTTE – Voor vele Duitsers is het de eerste stop wanneer ze hun ‘heimat’ verlaten. Andersom is het voor vele Nederlanders die de grens oversteken naar Duitsland de laatste stop; de winkels van Korero Bloemen & Planten bij de grensovergangen in Denekamp en De Lutte zijn geliefd onder de ‘grensgangers’.

Liefde voor bloemen en planten

Het is twintig jaar geleden dat het echtpaar Ronald en Renate Koldemeule hun eerste bloemenzaak opende in Rossum. De naam Korero werd afgeleid van de eerste twee letters van hun achternaam en de voornamen van Renate en Ronald. De eigenaren vullen elkaar goed aan. “We hebben de winkel samen opgestart. Renate heeft de kunstacademie gedaan, zij is het creatieve brein van de zaak. Ik zorg meer voor het praktische gedeelte, ik ga altijd naar de veilingen en ben verantwoordelijk voor de aanlevering voor de winkels. Renate weet er vervolgens altijd mooie dingen van te maken”, aldus Ronald. De gezamenlijke passie voor bloemen en planten is ook wat de twee bij elkaar bracht. “Ik ben altijd kweker geweest, 12,5 jaar heb ik gewerkt bij de kwekerij van Bennie Kuipers in Noord Deurningen. Renate kwam daar ook werken en zo hebben wij elkaar leren kennen. Renate heeft vervolgens nog bij diverse tuincentra gewerkt om ervaring op te doen in het vakgebied. Allebei hebben we in die tijd ook onze vakdiploma’s gehaald. Wij dachten namelijk dat we het zelf ‘ook wel eens konden proberen’ om een eigen bloemenzaak op te zetten. Inmiddels waren we getrouwd en bouwden ons eerste huis toen we zijn begonnen met Korero Bloemen & Planten. In het begin werkte ik nog twee dagen per week bij een rozenkweker om de risico’s te beperken. Maar sinds dag een zijn er nooit twijfels geweest en hebben wij nooit spijt gehad van deze stap.” 

Naar de grens

Na de winkel in Rossum volgde een winkel in winkelcentrum ‘De Vijfhoek’ te Oldenzaal. Inmiddels zijn er de twee grenswinkels in Denekamp en De Lutte. “Het is eigenlijk allemaal heel snel gegaan”, verteld Ronald verder. “Dat komt doordat bloemen en planten onze passie is, dat proberen we ook uit te stralen in de winkels. Wij wonen zelf aan de grens in Noord Deurningen en wouden ons met Korero altijd al graag vestigen aan de grens. De grensovergangen liggen aan een grote, drukke straat waar altijd veel te doen is, dat is altijd goed. Toen de kans zich voordeed was het dan ook een bewuste keuze om ons van het centrum naar de grens te verplaatsen. Inmiddels zitten we zes jaar in De Lutte en vier jaar in Denekamp. Naast grensverkeer hebben we ook veel vaste klanten. Hier aan de grens zijn Duitsers altijd onderweg naar Nederland en vice versa. Door alles er mooi uit te hebben zien willen we de kans dat ze stoppen groot maken. Gelukkig lukt dat aardig.” 

Duurzaamheid en kwaliteit

Het laten stoppen van het grensverkeer en binden van vaste klanten wil Korero bereiken door kwaliteit te leveren. Ronald: “Wij willen kwaliteit leveren en ons blijven ontwikkelen in ons vakgebied. Sinds dit jaar zijn al onze producten volledig klimaatneutraal, dat is een behoorlijke inspanning geweest. Alles is duurzaam opgeteeld. Dat gebeurt door onze samenwerking met Planteon die uitsluitend duurzaam werkt. Op de veilingen kopen we in ‘op de klok’. De bloemen en planten die duurzaam en eerlijk zijn geproduceerd zijn daar voorzien van een groen label. Door zelf naar de veilingen te gaan kunnen we ons onderscheiden door een goede prijs-kwaliteitsverhouding. In De Lutte hebben we inmiddels ook zonnepanelen. Daarnaast is al het materiaal, van tasjes tot papier, duurzaam.” 

Groene vingers

Ronald en Renate hebbben twee kinderen, dochter Madeline (14) en zoon Demién (8). “Wij kijken tevreden terug op waar we nu staan. Wij zijn heel druk geweest om alles klimaatneutraal te krijgen. We willen de zaak blijven uitbreiden, ook voor als Madeline ‘er bij in komt’. Bij ons heeft de hele familie ‘groene vingers’. Madeline helpt al veel mee in de winkel en gaat op school ook richting ‘het groen’. Dat is iets wat wij stimuleren”, aldus de trotse ouders.

Jubileum

Sinds afgelopen maand is de zaak in De Lutte volledig in ‘een nieuw jasje’. Tijdens de verbouwing is de zaak o.a. voorzien van een nieuwe vloer, nieuwe wanden, een kamerplantenafdeling, een potterie en glaswerk. Sinds deze week bestaat Korero twintig jaar. Voor Ronald en Renate reden om te trakteren. Alle klanten kunnen langskomen voor een mooie bos bloemen.