Algemeen

Verkeersexamen basisscholen Losser

LOSSER - Met fel gekleurde verkeershesjes aan stonden ze maandagochtend keurig wachtend tot het startsein werd gegeven bij het Lossers Hoes. Een beetje zenuwachtig, dat wel. Het theoretisch verkeersexamen hadden de leerlingen van groep 7 of 8 van de Losserse basisscholen al afgelegd. 

Vandaag zou het praktische gedeelte komen. Wethouder Anja Prins heette de eerste groep welkom. Op aangeven van juf Noortje stelden de kinderen van groep 7 van de Imenhof zich keurig op in een rij. Over een route van 4-5 kilometer legden de kinderen per fiets het examen af. Onderweg hielden zo’n 20 vrijwillige ouders of grootouders de leerlingen nauwlettend in de gaten. Hielden ze zich aan de regels? Keken ze goed uit? En staken ze hun hand wel uit bij het afslaan? Op een formulier werden de scores bijgehouden. Zo werden voldoende punten gescoord om na afloop het verkeersdiploma veilig te stellen. “Mijn eerste diploma!” verzucht een van de deelnemertjes opgewonden.

Wethouder Prins noemt het een belangrijk moment om de examens af te nemen. “Kinderen zijn nu door corona al een tijdje niet op de fiets geweest. Ze zijn juist daardoor extra kwetsbaar. Zo komen ze weer terug in het normale ritme.” Prins is eveneens voorzitter van Verkeersveiligheid Overijssel. De activiteiten in de Gemeente Losser worden door andere gemeenten vaak met argusogen bekeken, stelt Prins glimlachend. Binnen Losser is veel aandacht voor verkeersveiligheid. Naast het verkeersexamen dat dit jaar voor de 10e keer is georganiseerd, reikt de gemeente jaarlijks verkeershesjes uit aan scholieren. Dit is niet een vanzelfsprekendheid in iedere gemeente. In het najaar wanneer de dagen korter worden, wordt een fietsverlichtingscontrole gedaan en er wordt jaarlijks een grootschalige verkeersquiz georganiseerd tussen alle basisscholen in de gemeente.

In Overdinkel werd maandagmiddag het examen afgelegd. De basisscholen in De Lutte en Beuningen zijn op andere data aan de beurt.