Algemeen

Verse melk van de tap bij Erve Iemhorst

LOSSER - Een mix van landbouw en natuur grenzend aan een Natura2000-gebied waar de Dinkel omheen meandert. Zo kun je de boerderij van Frank en Evelien ter Linde met zo’n 90 melkkoeien, wat jongvee en wat vleesvee het beste omschrijven. Maar daarmee staat het jonge stel ook wel eens voor de nodige uitdagingen. Natuurbeheer staat op Erve Iemhorst hoog in het vaandel. 

Op steenworp afstand liggen de Zandbergen, deels eigendom van de familie Ter Linde. “Belangrijk voor de opname van CO2,” vertelt Frank. Hij richt zich op het verbeteren van het bodemleven. Gewassen groeien immers beter op een gezonde bodem, waarin meer plaats is voor wormen en andere insecten. Als voeding voor het bodemleven gebruikt de Losserse boer compostthee, een extract van compost van de uitwerpselen van wormen. De vloeistof wordt over het land verspreid en biedt een natuurlijke voeding voor de bodem. De graslanden rondom de boerderij zijn kruidenrijk met als gevolg dat er minder onkruid groeit waardoor er minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven te worden. De langere wortels van de kruiden zorgen voor een betere waterhuishouding in de bodem: bij droog weer wordt water langer vastgehouden en bij nat weer voert het sneller af. Beter voor de grond, beter voor de gewassen, malser voor de koeien en terug te proeven in de melk.

Waar komt mijn eten vandaan?

Eind vorig jaar besloot het stel rundvlees van de boerderij, verse eieren en biologische producten het liefste uit de regio vanuit huis aan te bieden, ook verse melk. Alleen op vrijdag en zaterdag. “Iedere drie dagen staat hier een vrachtwagen van Friesland Campina om de melk op te halen. Voor ons was het dan lastig in te schatten hoeveel melk we moesten reserveren voor het weekend,” vertelt Evelien, “We hebben daarom besloten te investeren in een melktap.” Van die tap kan nu zeven dagen per week van 8 tot 20 uur verse melk getapt worden op het erf. “Lekker romig met alle voedingstoffen er nog in omdat de melk niet bewerkt is,” voegt ze eraan toe. Die bewustwording begint al in de schoolbanken vinden de Ter Lindes. Daarom heeft Evelien zich aangesloten bij Kiekeboer’n die een educatief programma heeft ontwikkeld voor de basisscholen in Losser. Hier leren kinderen over het boerenleven en waar hun voedsel vandaan komt. Melk wordt dus niet in de supermarkt gemaakt.