Algemeen

Verwachte bloemenpracht bij De Verrekijker en De Wegwijzer

LOSSER - Afgelopen donderdag was het de Dag van de Aarde en dan mogen we best iets goeds terug doen voor de natuur. Dat zegt Theo von Piekartz van de Groene Loper. Aan de hand van een appel legt hij de leerlingen van groep 4 van basisschool De Verrekijker uit hoe belangrijk het is dat er bijen en insecten aanwezig zijn.

“De insecten zorgen ervoor dat het stuifmeel van de ene bloesem naar de andere gaat, want wat zou er anders gebeuren?” vraagt hij de kinderen. “Dan krijgen we geen appelmoes meer,” grapt een van de jeugdige toehoorders. Daarmee slaat hij de spijker op zijn kop, wat Von Piekartz betreft: geen appels is ook geen appelmoes. Bij de scholen zijn stroken gereed gemaakt om de zaden te zaaien die de belangrijke insecten moeten lokken. Ieder kind krijgt een bekertje met zaad voor kruidenrijke bloemen gemengd met zand.

Wethouder Jaimi van Essen geeft de kinderen het startsein om te gaan zaaien. “Het is mooi dat we dit aandacht kunnen geven,” vertelt hij, “Steeds meer bomen, bloemen en insecten verdwijnen. We moeten nu zelf ook wat gaan doen door te zaaien. Ik hoop dat anderen dit voorbeeld volgen.”

Ook in de andere Noordoost Twentse gemeenten wordt op diezelfde ochtend op verschillende plekken gezaaid. Zo maakt De Groene Loper de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal groener, mooier en vooral insectrijker.