Algemeen

Zoveel goederen voor Oekraïne maar nu nog een vrachtwagen

LOSSER - Vorige week was ze nog in Polen, haar voormalige woonplaats Lubniewice  om spullen af te leveren voor Oekraïense vluchtelingen. Ze sprak er met huilende vrouwen die hun man in de Oekraïne moesten achterlaten om voor hun land te vechten. Nu is er weer een busje onderweg. Sylwia Luijerink uit Losser kreeg onlangs een telefoontje van haar moeder uit Polen. 300 vrouwen en kinderen werden opgevangen in Polen. Of Sylwia een pakketje wilde maken met noodproducten.

“Poeh, een noodpakketje? Voor zoveel mensen?” verzuchtte de Losserse, “60% van hen zijn kinderen, zij hebben behoefte aan andere spullen dan vrouwen. Natuurlijk wilde ik helpen maar ik moest er wel over nadenken hoe daarmee te beginnen.” Ze besloot een oproep te plaatsen in de Facebookgroep Losser Actueel en een stormvloed aan reacties overviel haar. “We kregen zoveel spullen hier van honderden mensen: voeding, babyspullen, kleding, beddengoed,” ze blijft opsommen. Twee caravans van de caravanstalling bij de boerderij waar Sylwia met haar gezin woont, werden buiten geplaatst en de vrijgekomen ruimte werd als opslag voor Oekraïne ingezet.

Flessen en koekjes door Meester Snel

Drie dagen werden er spullen gesorteerd met hulp van zoveel mensen die zich spontaan meldden. Sylwia’s enthousiasme werkte aanstekelijk want ook enkele leerlingen van het Twents Carmelcollege in Losser - waar haar zoon op school zit - staken de handen uit de mouwen. Ook de leerlingen van De Meester Snelschool waar de jongsten van Sylwia naar school gaan - zaten niet stil. In enkele dagen tijd werden ook daar spullen voor Oekraïne ingezameld. Het kidsteam van klassenvertegenwoordigers van de groepen 5 tot en met 5 bedacht het goede doel. Ze organiseerden een lege flessenactie waar € 223 mee werd opgehaald, waarvoor babyvoeding en andere levensmiddelen worden gekocht. Binnenkort bakken ze koekjes die ze op het schoolplein gaan verkopen. Directeur Marjolein Bax is trots op haar leerlingen: “Het is zo mooi om te zien wat ze doen. Het raakt ze en het geeft hen een goed gevoel dat ze wat kunnen bijdragen.”

Dankbaar voor alle hulp

Voor het eerste transport stelde Gerben Luttikhuis van de gelijknamige taxicentrale een busje ter beschikking. De werkgever van Sylwia’s man Stefan sponsorde de brandstof. Om de huidige spullen naar Polen te brengen, is een kleine vrachtwagen nodig. Hiervoor zoekt ze nog een sponsor: een transportbedrijf dat een vrachtwagen ter beschikking wil stellen of geldelijke donaties om het transport te kunnen financieren. Sylwia is dankbaar voor alle hulp: “Ik ben er nog steeds van ondersteboven, van alle reacties. Zonder vrijwilligers kan ik niets. Ik ben ze hiervoor echt ontzettend dankbaar.” Ook de Protestantse Gemeente uit Losser en de Kringloopwinkel op De Pol lieten zich van hun goede kant zien met mooie donaties. “Er is heel veel emotie,” besluit Sylwia, “We doen het met zoveel liefde en dat wordt gevoeld.”

Wie Sylwia kan helpen met het organiseren van transport kan bellen met: 0048 882 171 517.