Natuur & Milieu

’t Keampke weer verguld met Green Key Goud

DE LUTTE - Afvalscheiding, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, vele energiebesparende maatregelen, groene stroom en inzet van zonnepanelen en warmtepompen. Dit is zomaar een greep uit de vele maatregelen die ’t Keampke uit De Lutte al jaren doorvoert om duurzaamheid in alle geledingen van de accommodaties die zij verhuurt te waarborgen. Het leverde het bedrijf voor het zoveelste jaar op rij de Green Key Goud op, een keurmerk voor duurzame bedrijven binnen de recreatie- en vrijetijdsbranche. 

Waardering “Al meer dan 10 jaar hebben we dit keurmerk al,” vertelt eigenaresse Margret Benneker, “We houden een logboek bij met onder andere energieverbruik en iedere twee jaar komt een keurmeester langs om te beoordelen of je je houdt aan de maatregelen. Zonder dat onze bezoekers moeten inleveren op comfort en kwaliteit. En dit jaar hebben we de Green Key Goud weer weten te behouden. Daar zijn we trots op. Onze bezoekers waarderen het dat we dit hebben.”

Afzeggingen voor mei en juni Voor ’t Keampke is in bijna een jaar van onzekerheden door corona dit predicaat weer een mooie opsteker. Vanaf maart vorig jaar was het bedrijf dan weer wel en dan weer niet geopend. En wanneer wel, dan was het met forse beperkingen. “Onze voornaamste doelgroep is de zorg,” legt Margret uit, “En die is natuurlijk extra voorzichtig. Logisch. We hebben bijvoorbeeld altijd veel Zonnebloemgroepen en het afgelopen jaar is er maar een geweest. We hebben een deel van het wegvallen hiervan wel iets kunnen compenseren met de gezinnen die kwamen omdat ze niet naar het buitenland konden, maar de annuleringen waren wel schering en inslag in het afgelopen jaar. Ook voor dit jaar ontvangen we nu al weer afzeggingen voor mei en juni.”

Het is nog nooit zo donker geweest of het wordt wel weer licht Toch probeert Margret positief te blijven: “Het raakt iedereen. Of het nu financieel is of qua gezondheid. Iedereen voelt daarin zijn eigen leed. Daarover kun je niet voor een ander oordelen. We hebben in de loop van de jaren een buffer opgebouwd die we nu moeten inzetten. Misschien zou het financieel beter zijn om tijdelijk te sluiten, maar we willen ook graag in het ritme blijven, contact houden met mensen die nog wel mogen komen en het personeel inzetten waar het nog kan. En voor de gebouwen is het ook beter dat die in gebruik blijven. Ach, mij is altijd geleerd: het is nog nooit zo donker geweest, of het wordt wel weer licht. Ik merk wel dat je in deze tijd wel creatiever wordt. Zo bieden we onze groepsaccommodaties aan via andere kanalen als Natuurhuisje. Uiteindelijk brengt dat ook wel weer iets. We gaan er doorkomen. Daarvoor doen we ons best.”