Sport & Vrije tijd

Brechje Weijmans: het draait om samen muziek maken

LOSSER - Vijf keer oefenen en dan twee concerten weggeven in het Muziekcentrum in Enschede. Voor die klus stond het jeugdorkest Symfonia Jong Twente. “Maar het was heel erg gaaf,” zegt Brechje Weijmans (24), verantwoordelijk voor de PR en sociale media, “We hadden een lange tijd niet kunnen spelen en tijdens het zomerconcert stonden we weer met zo’n allen op het podium. 

Symfonia Jong Twente

Best spannend omdat het al zo’n tijd geleden was, maar het ging goed en het was erg mooi. Iedereen, wij èn de toeschouwers, was hartstikke enthousiast.” De oud-Losserse speelt zelf sinds 2006 viool bij de muzikale talenten. “Ik ben begonnen bij Symfonia Junior. Daarin spelen kinderen tussen de 7 en 14 jaar. Daarna ben ik doorgegroeid naar Symfonia Jong Twente. Voor de allerkleinsten bestaat er nog Symfonia Opmaat. Je kunt onze groep zien als een echte kweekvijver voor muzikaal talent, maar eigenlijk kan iedereen meedoen. Je kunt er fijn doorgroeien. Het draait om samen muziek maken. Onze leden komen voornamelijk uit Twente, maar ook uit de Achterhoek en er spelen zelfs enkelen uit Duitsland bij ons.”

Naar het buitenland

De concertreizen vindt Brechje één van de mooiste terugkerende evenementen die het orkest kent.  “Elke twee jaar gaan we met de hele groep naar het buitenland. We zijn al in Florence, Barcelona, Krakau en Praag geweest. Dit jaar zouden we naar Noord-Duitsland, maar dat ging niet door. Hopelijk lukt het volgend jaar wel. Die groepsvorming die je krijgt als je een week met elkaar optrekt en leuke dingen met elkaar onderneemt, is echt mooi om mee te maken.” Maar ook het begeleiden van het dansgezelschap Introdans noemt ze een indrukwekkende ervaring: “We zaten daar met z’n allen in de orkestbak en dan zie je die balletdansers boven je op onze muziek dansen. Heel bijzonder en apart om mee te maken. Eigenlijk zie je dat alleen in films.”

Open repetitie

Symfonia Jong Twente heeft zo’n 50 leden en is in 1973 opgericht. Ze speelt allerlei soorten werken van hoog niveau, voornamelijk klassiek, opera en filmmuziek. Voor het komende seizoen wil het klassieke dansmuziek instuderen en zich daarmee op maken voor het winterconcert begin 2022. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Iedere vrijdag worden er repetities gehouden in de Thomaskerk in Enschede van 18.45 tot 21.15 uur. Vrijdag 3 september is er een open repetitie waarbij iedereen vrijblijvend mee mag spelen zonder aanmelding of gewoon mag komen kijken. Meer info op www.symfonia.nl of via de sociale media kanalen op: Instagram, Facebook, Twitter en TikTok