Sport & Vrije tijd

Editie 5 van de Twentse Smokkeltrail groot succes

LOSSER - De lustrum editie van de Twentse Smokkeltrail is op zondag 6 november gehouden. Het evenement dat voor de vijfde keer werd georganiseerd door de atletiekvereniging Iphitos is opnieuw een groot succes gebleken. Met 729 deelnemers verdeeld over vijf onderdelen was er een grotere opkomst dan de afgelopen jaren.

De afstand van 14,8 km hardlopen was de favoriete afstand met 248 deelnemers. De overige deelnemers verdeelden zich over de 27,4 km trail hardlopen en de 10 km drop-off trail.

De winnaar van de 27,4 km trail was Cornelis Scheltinga uit Apeldoorn, tweede was Stefan Wielers uit Bad Bentheim en derde Jelte ter Brake uit Amersfoort. Linda-Tuitert-Kuipers zegevierde bij de vrouwen, tweede was Nienke Veeneman uit Losser en derde Harijati Schulte uit Enschede.

Bij de trail van 14,8 km was Stefan Wharton uit Amsterdam de winnaar, gevolgd door Jesse Vlutters uit Oldenzaal en derde was Bouke Scheltinga van de Nederlandse Triathlon Bond. Suzanne Roesthuis uit Borne was de eerste vrouw, tweede werd Sanne Vlutters van atletiekvereniging Lionitas uit Leeuwarden. Als derde eindigde Franka van Dijken uit Amsterdam.

Ook werd er gewandeld op dezelfde parkoersen met grote deelnemersaantallen. Veel landgoedeigenaren hadden speciaal voor deze trail hun landgoederen opengesteld. Zo liepen de deelnemers over unieke delen van de route. Wandelen en hardlopen op stukken van de route waar je anders niet mag komen. Dit zorgt er mede voor dat de Twente Smokkeltrail een uniek evenement genoemd mag worden.

Het centrale thema  was het smokkelen, een karakter meegegeven aan deze trail, omdat er in de regio vroeger veel gesmokkeld is, met name boter. Doordat er in twee verschillende landen werd gelopen, was er een opdracht voor de deelnemers boter mee te smokkelen over de grens. Bij een fraai douanehokje stond een commies in vol ornaat. En deze man was streng, maar wel rechtvaardig. Na het tonen van hun identiteitskaart  mocht men de route vervolgen via het ‘Commiezenpad’.

Na afronding van de wedstrijd werden de deelnemers beloond met een medaille en een pakje krentenwegge waarop de meegesmokkelde boter kon worden uitgesmeerd. De winnaars zijn gehuldigd en beloond met een mooie bokaal en een flesje smokkelöllie.

Op de atletiekbaan was er een plein gemaakt waar onder begeleiding van muziek een hapje en een drankje kon worden genuttigd. Menigeen maakte van deze gelegenheid gebruik om nog even gezellig na te praten over de wedstrijd.

Door de inzet van vele vrijwilligers, de sponsoren, de muzikanten en alle deelnemers was het een zeer geslaagd evenement. Op naar editie 6 in november 2023.