Sport & Vrije tijd

Goede sfeer en deelname Marianne Vos zetten Twentse Heuvelen Tocht op de kaart

LOSSER - Droog weer, een parcours met een perfecte ondergrond en meer dan 500 enthousiaste deelnemers, ook van ver buiten Twente. Met die ingrediënten kijkt de Losserse Wielerclub tevreden terug op een geslaagde Twentse Heuvelen Tocht. Zondag was het bij de Steenfabriek goed toeven. “De sfeer was zowel voor als na de start ontspannen en gezellig,” vertelt Mike Hilbolling namens de organisatie, “Na afloop bleven deelnemers nog even hangen voor een kop erwtensoep en daarna een lekker biertje. Het weer was er goed voor.” Ook onderweg deden zich geen noemenswaardige incidenten voor, waardoor de EHBO niet in actie hoefde te komen. 

Met een keuze uit twee afstanden van 34 of 52 kilometer pendelden de fietsers door het buitengebied van Losser en De Lutte. Halverwege konden ze zich te goed doen aan wat koolhydraatrijke versnaperingen tijdens de stop. Deels ging de  tocht over particulier grondbezit. “Daarover hebben we al jaren goed contact met de grondeigenaren en we zijn ook erg blij dat we jaarlijks weer toestemming krijgen om over hun grondgebied te mogen. Dat maakt de tocht nét even wat leuker en exclusiever,” vervolgt Mike. Wat de organisatie wel jammer vond, is dat op een aantal plekken lintjes waren weggehaald. Mike: “De lintjes zijn ’s ochtends door onze leden opgehangen om zo de route aan te duiden. We weten natuurlijk niet wie die lintjes weghaalt, maar het kan gevaarlijke situaties opleveren omdat de deelnemers dan heen en weer rijden om de juiste weg te vinden. Soms passeren ze elkaar dan rakelings. Vooral voor de jeugdige deelnemers waarvan er dit jaar weer veel meededen, is het dan opletten geblazen. Het effect werkt juist averechts: de fietsers blijven dan alleen maar langer in dat gebied. Eigenlijk jammer dat dat gebeurt. We hebben liever dat mensen die zich ergeren, zich bij ons melden. Door met elkaar in gesprek te gaan, hopen we begrip over en weer te creëren. Onze toch moet veilig zijn, voor iedereen.”

Meervoudig olympisch kampioen en wereldkampioen laat zich in Losser zien

Ze werd aan de lopende band op de foto gezet en ze nam er ook alle tijd voor. Profrenster Marianne Vos en haar vriendin en ook wielrenster Moniek Tenninglo meldden zich zondagochtend vroeg op het terrein van de Steenfabriek. De meervoudig olympisch kampioen en wereldkampioen op de weg, baanwielrennen en veldrijden woont sinds kort samen in Borne en neemt graag deel aan de toertochten die in Twente worden georganiseerd, zo ook aan de Twentse Heuvelen Tocht. Zelfs toen zondag iemand met een lekke band langs het parcours stond, bood Marianne spontaan de helpende hand. Hiermee toonde het stel zich als ware ambassadrices voor de wielersport.