Sport & Vrije tijd

Griezelen in Losser populair tijdens Halloween

LOSSER - Zo’n 1500 - 2000 mensen bezochten afgelopen weekend Losser. Die gok doet Karin Stroeve van de werkgroep Halloween. De ochtend begon troosteloos met regen. Een vervelende start voor de maandelijkse boerenmarkt, maar na de middag klaarde het op. Een geluk voor de kinderen die zich hadden ingeschreven voor de workshop pompoen carven. 170 stuks pompoenen werden er in totaal  bewerkt. 

Toen de duister inviel, werd het tijd om echt te griezelen. Vanaf 18.30 uur vertrokken er ieder kwartier 50 kinderen. De start was bij Bakkerij Alink om vervolgens via Yauno bij Grand Café Smit in de achtertuin verder te griezelen. Bij ’t Raedthuys werd er ijslimonade met griezeldamp geschonken en aan het eind van de tocht werden de kinderen opgewacht in het tot Zweinstein omgetoverde Cowyn. De familie Egelink had goed uitgepakt: personeel in Harry Potter personages en er waren zelfs 2 echte sneeuwuilen te bewonderen. De klapper was een zwarte suikerspin met ledverlichting.  Het dorp was verdeeld in verschillende landen.

Door Monsterrijk, Heksenkwartier en Hotel der Demonen voerde de griezeltocht.  Door het dorp reden een horrortrein en een horrortrike met een horror bruidspaar.  Zelfs Dura Vermeer had op de plek van het oude postkantoor een graafmachine in Halloweenstijl omgetoverd. Het hele dorp was erbij betrokken. Het verzorgingshuis Maartens-Stede had haar tuin beschikbaar gesteld. Op de balkons van de bewoners brandde verlichting en ze genoten van de stoet rondtrekkende kinderen en de als speciale act vuurspuwer.”

Het wordt steeds uitbundiger gevierd

Jorieke Vriesema van het Lossers Chaootschap zorgde voor 25 griezelfiguranten. Bij elke figurant moesten de kinderen een letter zien te ontfutselen. De verzamelde letters vormden de zin: skeletjes parade. Bram Snippert mocht zich na afloop de winnaar van de puzzeltocht noemen. “Onvoorstelbaar. Alles ging heel erg goed,” blikt Karin terug, “We zijn ruim een half jaar geleden al begonnen met de voorbereidingen en wisten toen nog niet zo goed wat we wel en niet konden in verband met corona. Daarom hebben we ervoor gekozen om geen griezelhuis te bouwen, maar het gros buiten te organiseren.” Het is de inmiddels de vijfde keer dat het uit Amerika overgewaaide griezelfeest in Losser wordt georganiseerd. “Het wordt steeds groter, net als overal Halloween steeds uitbundiger wordt gevierd. Er kwamen zelfs mensen van buiten het dorp: Hengelo, Enschede en ook Reutum,” vult ze aan. Wel denk Karin dat er voor volgend jaar nog meer mensen nodig zijn om de organisatie te trekken: “We zijn nu met een relatief klein team dat zo’n groots evenement moet organiseren. Ria Holtkamp verzorgt met haar team de decoraties, Martijn Egelink en Tyo Nuis doen licht en geluid en Peter Damink zorgt er voor dat alles veilig verloopt. Daarnaast hebben we enkele stagiaires van het Twents Carmel College plus nog een aantal vrijwilligers, maar voor volgend jaar is alle hulp welkom. Het organiseren kost echt heel veel tijd en ook geld. Gelukkig hebben we daar een financiële bijdrage van het Ketelfonds en de gemeente Losser mogen ontvangen.” Wie mee wil helpen, mag zich melden op Instagram of Facebook van Centrum Management Losser.