Sport & Vrije tijd

Opening Dinkelrunners: Met hindernissen wordt lopen nóg leuker

LOSSER - De opening is twee jaar uitgesteld om welbekende redenen. Op zaterdag 14 mei a.s. wordt de DinkelArena, het thuishonk van survivalvereniging de DinkelRunners, officieel in gebruik genomen. Tussen 14.00 en 17.00 uur is iedereen welkom op sportpark De Wilgenkamp aan de Smalmaatstraat.

Bestuurslid Erwin Ritbergen is ermee in z’n nopjes: “We zijn nu vier jaar onderweg en blij dat we op zo’n mooie centrale plek een locatie hebben kunnen vinden. De gemeente Losser heeft ons daarbij goed geholpen. En natuurlijk zijn we ook blij dat we deze plek eindelijk aan iedereen kunnen laten zien.” De vereniging telt inmiddels 80 leden, ontstaan door een fanatieke survivallers die graag een mooi looprondje met hindernissen in Losser wilden zien te zijn. Het zijn nu allemaal nog volwassenen. “We zijn bezig een jeugdtak op te richten,” vertelt Erwin, “Maar daarmee willen we pas echt starten als we het goed geregeld hebben.”

De survivalrunsport is een combi van loopwerk en klimwerk met touwhindernissen. Voor het ontstaan ervan moeten we terug naar 1988 naar Beltrum. Een aantal Achterhoekers bedacht dat het wel leuk zou zijn om het parcours van een slipjacht (jacht waarin paarden en ruiters een nagebootst vossenspoor volgens) al rennend te doen. “Wedstrijden beginnen in september wanneer het weer kouder worden: klimmen in bomen, waden door water en over water. Ja, alle wordt bedacht om het een survivaller zo moeilijk mogelijk te maken,” lacht Erwin. Op de open dag gaat het er wat minder ruig aan toe. Toeschouwers kunnen naar wens wat laagdrempelige hindernissen nemen en krijgen dan een fitheidscertificaat. Vanaf 8 jaar mag men deelnemen aan de demo boogschieten.

Waarom mensen moeten gaan survival runnen? Daarop weet Erwin wel antwoord: “Het is fysiek en mentaal leuk, goed voor je doorzettingsvermogen. Je kweekt saamhorigheid en respect voor de tegenstander, maar je helpt en ondersteunt elkaar ook. Je daagt iedere vezel in je lichaam uit om het vol te houden. En welk weer het ook is, sneeuw, wind, ijs, het gaat altijd door, behalve wanneer het onweert.”

Waar en wanneer: Zaterdag 14 mei, tussen 14.00 en 17.00 uur op sportpark De Wilgenkamp tegenover Café Heijdemann.