Sport & Vrije tijd

Thomas Jansink liet niets aan het toeval over tijdens solarrace

LOSSER - Een klapband en onderdelen die 15 meter door de lucht vlogen. Een half uur na de start van de Solar Challenge in Marokko zag Thomas Jansink (24) zijn droom in rook opgaan. Het leverde hem en zijn team een achterstand op, maar 5 dagen en 2500 kilometer later wist de Nederlandse ploeg hun op zonne-energie gedreven auto als eerste over de finishstreep te rijden. Anderhalf jaar van voorbereiding ligt eraan ten grondslag. In de aanloop ernaar toe maakte de Lutternaar deel uit van het productieteam als engineer en in de race reed hij in konvooi achter  de solarauto aan als raceleider.   

Twee dagen voorafgaand aan de race die op 25 oktober begon, werkte het team aaneensluitend door om het 160 kilo wegende voertuig zo af te stemmen om de overwinningskans zo groot mogelijk te maken. Niets werd aan het toeval overgelaten. “We hebben alles tot in perfectie uitgewerkt en zijn niet eerder gestopt dan dat we dat bereikt hadden. Niet bij de productie en ook niet bij de samenstelling van het team,” voert Thomas al mogelijke reden van de overwinning aan. Tijdens de race hield hij nauwlettend in de gaten hoe de cijfers geanalyseerd en geïnterpreteerd moesten worden en welke strategieën daarbij pasten: “Je bent telkens bezig met hoe hard ga en kun je en hoe ga je met bepaalde situaties om. Dat is belangrijk te weten, vooral bij bijvoorbeeld inhaalacties.” Dat er soms wel eens een kameel of veelvuldig een scooter moest worden ontweken, vertelt de student werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente of het de normaalste zaak van de wereld is. Een ander spannend moment was toen ze op dag 4 een wadi benaderden die normaalgesproken leeg stond.

Door storm was de wadi volgelopen waarbij de twijfel rees of het haalbaar was veilig de overkant te halen. “We hebben toen als een soort menselijke muur om de auto heen deze door het water kunnen begeleiden,” schetst Thomas de situatie.

Van solarteam naar Formule 1

Bij terugkomst in Nederland na een maandje vakantie in Spanje en Amerika werd Thomas feestelijk onthaald in de buurt. Wethouder Harry Nijhuis bracht bloemen en felicitaties: “Ik vind het fantastisch dat in onze eigen gemeente studenten zijn die zich op innovatie wijze inzetten voor de toekomst. Daar ben ik erg trots op.” Thomas sluit zich aan bij de groep oudleden om zijn kennis en ervaring door te geven aan de toekomstige leden van het solarteam. Zijn eigen ervaring heeft hem het inzicht gegeven om zichzelf in de toekomst verdienstelijk te willen maken in de autosport in een soortgelijke rol als in Marokko.