Sport & Vrije tijd

Timo Pähler Europees kampioen

LOSSER - De meesten in Losser zullen bij autocross denken aan Penninkskotten, het jaarlijkse festijn dat tijdens Pinksteren wordt gehouden. Zo ook de schrijfster van dit artikel. Timo Pähler (23) uit Overdinkel moet er om lachen: “Je bedoelt een auto van de sloop halen, een paar buizen aan elkaar lassen en dan het land op?” Nee, in zijn wereld gaat het er wat anders aan toe. Sinds vorige week mag hij zich Europees Kampioen autocross noemen, in de klasse FIA Buggy 1600 wel te verstaan. 

Eerder karten dan fietsen

Door zijn opa (destijds monteur in de autocross) en zijn vader werd de liefde voor het crossen met de paplepel ingegoten. Vanaf zijn derde zit hij al in een kart en vanaf zijn zevende rijdt hij al wedstrijden door heel Nederland, België en Duitsland. De opmerking dat hij eerder kon karten dan fietsen, bevestigt hij. “Het is eigenlijk een mega uit de hand gelopen hobby. En eigenlijk is het rijden maar een klein gedeelte. We zijn thuis altijd bezig met een hele club mensen. Ik kan dit doen dankzij sponsoren en mijn vader die een autogarage in Enschede heeft,” vertelt de student Social Work aan het Saxion in Enschede. Acht wedstrijden waren er voor nodig om Europa’s eerste te worden. Daarvoor moest hij heel Europa door: van Hongarije tot Spanje en van Letland tot Italië. “Donderdagavond op reis, de hele nacht door rijden tot de plek van bestemming, vrijdag opbouwen en keuren, zaterdag en zondag wedstrijden en daarna weer naar huis,” somt Timo de vaste volgorde van zijn wedstrijdweekenden op, “Het is wel doorzetten, maar we zijn eraan gewend en er op ingesteld.”

Thuisonthaal machtig mooi feest

De hele familie helpt: zijn vader, zijn broertjes en voor de wedstrijden rijdt zijn moeder met haar vriend achter de colonne aan om te komen kijken. Dat hij de hoogste plaats op het podium zou halen, had hij niet verwacht: “Als je mij dat aan het begin van het jaar had gevraagd, dan had ik me op de vlakte gehouden. Maar later kreeg ik wel het vertrouwen erin en wist het af te maken.” Een grote beker was de winst en aan het einde van het jaar volgt een gala waarbij hij de titel officieel in ontvangst mag nemen. “Dat wordt ergens in een grote stad in Europa gehouden. Ik hoop zo ver mogelijk, dan maken we met z’n allen er een mooi uitje van.” In Overdinkel is zijn kampioenschap niet onopgemerkt gebleven. De buurt had flink uitgepakt. “Nou, ik dacht dat het plan was om een klein onthaal te organiseren. Maar het was een feest op zich: machtig mooi. Uit het hele land kwamen ze, er waren zelfs concurrenten om me te feliciteren.” Nu is het voorlopig klaar voor Timo: “Er zijn nog wat kleine wedstrijdjes en dan volgend jaar eind maart begint het weer. De winter gebruiken we om nieuwe plannen te maken, daar gaan we goed over nadenken met het team. Het doel voor nu is behaald.”