Sport & Vrije tijd

Vrij baan voor de waterratten

Losser - Na 10 weken van sluiting mocht op maandag 18 mei zwembad Brilmansdennen weer open. Uiteraard met zeer strikte beperkingen. Maar Hans en Susanne van het Losserse zwembad zijn er maar wat blij mee: “We moesten eerst wel even wennen, maar de mensen weten nu wel hoe het zit.” 

De locatie is ingedeeld met 3 looproutes met 3 verschillende kleuren. Rood voor de zwemlessen, blauw voor het vrij zwemmen en de doelgroepen en groen voor de zwemclub. De douches zijn afgesloten en er zijn 2 toiletten beschikbaar die na gebruik gereinigd en gedesinfecteerd worden door het zwembadpersoneel. In de kleedkamers mogen maximaal 5 personen zich begeven. Badkleding moet men thuis al aantrekken en de tas met spullen wordt meegenomen naar het bad zodat men niet meer terug hoeft te lopen naar de kleedruimte. Dat is niet toegestaan. Via de nooduitgang kan men dan weer naar buiten. Kinderen die op zwemles zijn gaan via het horecagedeelte naar buiten. Bij die uitgang is een grote tent neergezet waarin ouders kunnen wachten tot hun kroost uitgezwommen is. 

Tiny die bij de ontvangst zit, heeft er een extra klus bij. Zij houdt de planning en reserveringen bij, want dat is verplicht. “Eerlijk gezegd valt me het allemaal mee. Ik had meer beren op de weg verwacht. Het loopt heel goed. Mensen houden zich aan de regels,” zegt ze, “Het is alleen niet volgepland nu. Normaal heb je ’s ochtends vroeg zo’n 40 personen voor de deur staan en nu zijn dat er rond 18.” 

Susanne denkt dat het niet kunnen douchen daar debet aan kan zijn. “Maar mensen denken ook aan de gezondheid van zichzelf en familieleden,” onderbouwt ze het feit dat het niet stormloopt met de reserveringen. Het reserveren mag uiterlijk tot maximaal 1 week. Mensen die het bad verlaten, boeken vaak al meteen een plekje voor de volgende keer. Ze hebben dan de gelegenheid om 50 minuten te zwemmen. Ieder heel uur is er gelegenheid te starten. De laatste 10 minuten wordt gebruikt voor de wissel waarbij zaken als stoelen, trapjes en kleedruimtes worden gedesinfecteerd. Vier keer per dag wordt het hele gebouw gedesinfecteerd. Het wedstrijdbad is ingedeeld in 3 vakken waarin elk maximaal 8 personen mogen zwemmen. Deze zwemmen in een rondje en mogen elkaar niet inhalen. “We proberen wel de banen op snelheid in te delen als het nodig is,” zegt Susanne “De dag is zo in blokken van een uur ingedeeld. We kunnen per blok 23 mensen toestaan in verband met de capaciteit van de kleedruimte.”

In de weken dat het zwembad gesloten was, werd de tijd gevuld met vervangende taken. “We hebben ons geen moment verveeld,” zegt Hans. Hij was zelfs de enige die dagelijks op Brilmansdennen aan de slag was. “Er moet toch schoongemaakt worden, de leidingen moeten doorgespoeld worden en het zwemwater gecontroleerd.” Zijn collega’s werden deels ingezet bij de afvalverwerking aan de Ravenhorsterweg, maar ook werd er bij de Touristinfo meegedacht over nieuwe activiteiten en andere klusjes bij de gemeente. “Het is nu wel fijn dat je voor de gemeente werkt. We hoefden ons geen zorgen te maken dat we onze baan zouden verliezen. Daarom doen we de extra taken met groot plezier,” zegt Susanne. “In het begin hebben we hier de grote schoonmaak gedaan met het hele team en de laatste tijd waren we druk bezig om het zwembad coronaproof te maken. Ook hebben we een nieuwe playlist samengesteld voor ons nieuwe geluidssysteem.”

Mevrouw Wigger is één van de fanatieke zwemmers die meteen gretig gebruik maakte van het reserveringssysteem. Vanaf september zwemt ze bijna dagelijks bij Brilmansdennen. De sluiting van het zwembad vond ze knap lastig: “Ik miste het echt. Het is heerlijk dat het weer kan. Je voelt je meteen beter.” Bij het vertrek boekt ze meteen weer voor de komende dagen haar plekje. 

Zwembad Brilmansdennen is iedere dag geopend. Reserveren is verplicht en kan via telefoonnummer: 053-5381800