Uitgaan & Cultuur

Bruegheliaans Festijn Losser
26, 27 en 28 augustus

LOSSER - Het traditionele Brueghel Festijn wordt al sinds 1984 georganiseerd in Losser. Na de coronaperiode keert het middeleeuws, bourgonisch zomerfestijn vol dans, muziek, eten en drinken in haar volle glorie terug. Komend weekend, 26, 27 en 28 augustus, staat het centrum van Losser weer bol van de activiteiten. Alle dagen is er vertier, muziek, straattheater en zijn er kraampjes en kinderkramerie op het Raadhuisplein en door het centrum van Losser. Uiteraard brengen de traditionele Losserse Böggelrieders en Daansers het dorp weer in Bruegheliaanse sferen. Een van de hoogtepunten vindt plaats op zondagmiddag 28 augustus met de Brueghelstoet. De Brueghelstoet gaat, onder aanvoering van Lossers eigen Brueghelreus Sint Martinus, door het centrum van Losser. Iedereen is komend weekend van harte welkom op het mooie Bruehel in Losser!

Geschiedenis Bruegheliaans Festijn

De eerste stap in de richting van het Bruegheliaans Festijn werd gezet in 1981. Het was Wilfried Kok van Hotel Marktzicht, die de toeristen wat vertier wilde bieden. Op zijn terras reeg hij een varken aan het spit en nodigde de alom bekende Losserse Böggelrieders en Daansers uit deze smulpartij muzikaal luister bij te zetten. Een toevallig passerende journalist schreef over een Bruegheliaanse sfeer. Het startsein was gegeven voor een Bruegheliaans Festijn.

Bruegheliaanse festijnen vinden hun oorsprong in België, na de 2e wereldoorlog werden elk jaar bevrijdingsfeesten georganiseerd, naarmate de tijd voortschreed verdwenen deze feesten. Zo ook in Wingene, een zekere mijnheer Vrooman gaf aan die feesten een ander thema en wel feesten gebaseerd op de schilderijen van Pieter Brueghel, middeleeuwse taferelen van zang, dans en eten. Dit thema sloeg in België aan maar ook in Losser en daar zijn de Lossernaren uniek in.

Sinds dat moment is er veel toegevoegd aan het feest. Op 30 mei 1984 werd de stichting Bruegheliaans Festijn Losser opgericht om alle organisatorische zaken in goede banen te leiden. Door de jaren heen zijn veel elementen aan het festijn toegevoegd. Een hoogtepunt was zeker het ´Eurofolk´ in 1990, georganiseerd door de Losser Böggelrieders en Daansers. Tijdens dit internationale folkloristische festival waren meer dan 200 buitenlandse volksdansers bij gastgezinnen in Losser ondergebracht. Als herinnering aan dat festival worden jaarlijks nog de welkostbogen die toen gemaakt zijn opgezet om de Brueghelianen in Losser te verwelkomen. Naast de bogen zijn in 1995 de vlaggencarousels gekomen. Twee jaar later kwam het Brueghelarena voor het gemeentehuis met doeken die door Hans Heideman zijn geschilderd. Ook de verschillende winkelstraten versieren tijdens het Bruegheliaansfestijn hun straat met vlaggen, baniers en poorten. Zelf gaan de ondernemers, net als de deelnemende verenigingen in Brueghelse kledij. Eind jaren negentig werd het plein aan de Langenkamp ingenomen door de allerjongsten. Dit gedeelte van het parcours kenmerkt zich door vlotte, moderne dans en fitness activiteiten, voor en door de Losserse verenigingen en fitnesscentra.

In 1993 werd op initiatief van Hans Heideman, de PR-functionaris van het Bruegheliaans Festijn, een Brueghelpad ingericht op het terras naast Restaurant De Oude Apotheek.

Op dit Brueghelpad kunt u Afdrukken van Indrukken van Markante Lossernaren vinden.

Deze slogan werd bedacht door Anita Heideman, de echtgenote van Hans Heideman, en vindt u terug op een gebeeldhouwd kunstwerk op het Brueghelpad aangeboden door de firma Dove Natuursteen. Het Brueghelpad is door de Stichting Bruegheliaans Festijn aangeboden aan de Gemeente Losser en door de Gemeente Raad in dank aanvaard.

Sinds 2002 kent het Bruegheliaans Festijn haar eigen reus, Sint Martinus, die ieder jaar de internationale Breughelstoet aanvoert.

Meer informatie over Brueghelreus Sint Martinus en het Bruegheliaans Festijn is te vinden op www.bruegheliaansfestijn.nl 

2002 kent het Bruegheliaans Festijn haar eigen reus, Sint Martinus, die ieder jaar de internationale Breughelstoet aanvoert.

Meer informatie over Brueghelreus Sint Martinus en het Bruegheliaans Festijn is te vinden op www.bruegheliaansfestijn.nl

Programma Bruegheliaans Festijn Losser 2022

Hoofdpodium op het Martinusplein

Donderdagavond 25 augustus: John de Bever en Dj Sander.
Vrijdagavond 26 augustus: Mallorca party met Rob Toonen en Q-music the Party.
Zaterdagmiddag 27 augustus: Teenageparty met de Bankzitters.
Zaterdagavond 27 augustus: Vangrail live en 90’s party met Nakatomi.
Zondagmiddag 28 augustus: Abba Tributeband , Dirk Meeldijk en Jeffrey Heesen.

Cafe ’t Wiefke

Vrijdagavond 26 augustus: Soulnight met de one and only SOULTRAIN.
Zaterdagavond 27 augustus: feesttent met Tom Linders en de Twentse Toppers.
Zondagmiddag 28 augustus: terrasmiddag met gezellige terrasmuziek.
Alle dagen maakt DJ Ronny er een compleet feest van bij ‘t Wiefke.

De grootste artiest is het publiek zelf. Zing en dans mee, loop een polonaise of geniet van een drankje en bekijk alles van de kant. Samen maken ze een groot Festijn. Proef culinair Losser, geniet van muzikaal Losser en beleef de middeleeuwen tijdens het Bruegheliaans Festijn!

Blok de agenda en wees er bij.