Uitgaan & Cultuur

De Dinkel, Het land van joe en mie

DE LUTTE - Bij Landhuishotel De Bloemenbeek presenteert Eddy Oude Voshaar op vrijdag 16 juli om 16.00 uur zijn nieuwe salonboek: ‘De Dinkel, Het land van joe en mie’ met foto’s en verhalen over het Land van de Dinkel. De eerste exemplaren worden overhandigt aan Cia Kroon, burgemeester van Losser en Stefan Kuks, waterschapgraaf van Vechtstromen. Daarnaast zijn Michael Sijbom, voorzitter van landschap Overijssel en Harry Nijhuis, wethouder en taalconsulent van Twente, uitgenodigd om te verhalen over het dialect en het kwetsbare coulisselandschap van Noordoost Twente.

Eddy Oude Voshaar is natuurliefhebber, fotograaf, schrijver en wandelliefhebber. Voor de weekkrant beschrijft hij elke week een inspirerende wandeling of ontmoeting. Op zijn Eddy’s natuurlijk, met oog voor bijzondere details en vol humor. 

“Elke zondagmorgen ging mien pa op zijn brommer vanuit Losser noar het ‘Singraven’, weer of geen weer. Soms ging ik achterop met hem mee. In 1982 ben ik begonnen met hardlopen deur het Dinkeldal. Langzaam raakte ik besmet met het hardloopvirus en de afstanden werden steeds langer. Mijn eerste marathon liep ik in 1988 in Enschede. Elke loop was en is een vakantiegevoel veur mie. Ik werd lid van loopgroep De Lutte waarvan enkele lopers boekholders waren en die lulden tijdens het lopen door de heuvels rondom De Lutte alleen maar over cijfers en andere negatieve zaken. Als we dan uitgelopen waren, zei een van die boekholders: “ Wat voel ik mie noe lekker” Terwijl ik koppijn had gekregen van al die cijfers en het gezeur van hem. Toen ben ik alleen gaan lopen door het betoverende en mystieke grensgebied. Dankzij het hardlopen en het achterop de brommeer zitten noar Singraven met mien pa kreeg ik een relatie met het Land van de Dinkel en raakte verslaafd aan de lichtinvallen, nevels, zonsopgangen en het gebeier van de vroege zondagmorgenklokken komend uut de galmgaten van de kerktorens uut Gronau, Gildehaus, Denekamp en Gronau. Het inspireerde mij om naast het duurlopen te schrijven en foto’s te maken. ‘De Dinkel, Het land van joe en mie’ is mijn twaalfde boek.” 

Hhet boek : "De Dinkel , Het land van Joe en Mie " vanaf vrijdag 17 juli te koop is bij Boekhandel Broekhuis , de VVV , Primera Losser, Boekhandel Brummelhuis Denekamp en Bruna in Losser .  De prijs van het boek is 19,95 euro.