Uitgaan & Cultuur

Eerste Smokkelfestijn Overdinkel

OVERDINKEL - Was het wekenlang droog, dreigde uitgerekend op de zaterdagmiddag regen roet in het eten te gooien voor Bruisend Overdinkel. Gelukkig hield de regen niet stand en kon het avondprogramma gewoon buiten doorgaan. Leo Meijer zorgde met zijn Soultrain voor souplesse in de heupen op de beats van de jaren 70 en 80, terwijl een stukje verderop de Grenskapel met de Oberkrainer de straat opluisterde met heimatmuziek.

De kramerie van die dag was boven verwachting goed bezocht, geeft de organisatie aan. De standhouders waren tevreden. Zo ook op de zondag. De organisatie heeft er goed aan gedaan om de kermis weer te introduceren. “Het geeft extra roering, trekt kinderen, ouders en opa’s en oma’s,” zegt Robert Bos voorzitter van het bestuur van Bruisend Overdinkel. “En het verstrekt daarmee de kramerie.” Er kwamen met name bezoekers vanuit Overdinkel naar de nieuwe versie van de euregiofeesten. De naam “Smokkelfestijn’ past beter bij de weg die het Overdinkel als smokkeldorp is ingeslagen. Met producten als smokkeljam en smokkelworst doet het evenement de naam eer aan.

Een theatergroep beeldde de smokkelactiviteiten van weleer uit: ludiek met een slagboom en ook met een hooikist met dubbele bodem waarin vroeger de smokkelwaar over de grens werd meegenomen. Het 5-koppige bestuur kijkt tevreden terug op hun eerste versie van het Smokkelfestijn en is erg blij met de tien vrijwilligers die expertise uit voorgaande evenementen met zich mee brengen. “Zij letten op details die wij over het hoofd zouden zien. Zonder hun zou dit niet mogelijk zijn geweest.” Binnenkort evalueert het bestuur de eerste editie om zo lering hieruit te trekken voor het evenement in 2020. Daarnaast gaan ze bezig met de volgende activiteit op 15 september: ‘Overdinkel in beweging’. De naam zegt het al: Bruisend Overdinkel wil haar inwoners op een ongedwongen wijze meer bewust maken van het verbeteren van de vitaliteit. Sportverenigingen en ondernemers worden opgeroepen om hun krachten te bundelen om jong en oud in beweging te houden en krijgen. Het programma zal later bekend worden.