Uitgaan & Cultuur

‘Blues bie’n Schemerlamp’ in het Lutter Dorpstheater

DE LUTTE - Het team van het Dorpstheater stond al langer te trappelen om de draad weer op te pakken. Op vrijdag 30 september is dat moment eindelijk aangebroken. Onder het motto ‘Blues bie’n Schemerlamp’ maken Harp Mitch en Guitar Jakobs een tijdreis door de geschiedenis van de blues. Het duo komt naar De Lutte met een voorstelling, waarin ze  bluesklassiekers afwisselen met heerlijke verhalen en anekdotes.

Harp Mitch is de artiestennaam van oud-Oldenzaler Michel Zwiers. In zijn jeugd stond hij te boek als een talentvol wielrenner. Zwiers maakte deel uit van de lichting waartoe ook latere cracks als Erik Breukink, Gert Jakobs en Gert-Jan Theunissen behoorden. Hard fietsen doet hij nog steeds, maar muziek is nu zijn grootste uitlaatklep. Hard fietsen en gepassioneerd de blues spelen, hebben volgens hem ook veel gemeen: „Beiden vragen om veel inzet en volledige overgave. Je moet je zaakjes en je spulletjes goed voor elkaar hebben. Het is een doorlopend proces van ‘vuccen’: voorbereiding, uitvoering en controle.”

Als zanger en mondharmonicaspeler timmert Zwiers, vaak met gitarist Helmut Jakobs aan zijn zijde, al geruime tijd aan de weg in het Nederlands-Duitse bluescircuit. Op hun laatste album brachten deze ervaren muzikanten met een vertolking van ‘Window of my eyes’ een eerbetoon aan Cuby & the Blizzards, misschien wel Neerlands grootste bluesband ooit.   

Met ‘Blues bie’n Schemerlamp’ verkondigt het duo al drie jaar zijn diepgewortelde passie voor de blues in theaters, cafés en andere podia. Puur akoestisch, met alleen de heldere stem en het fraaie harmonicawerk van Zwiers én het fijne gitaarspel van Jakobs. Op het podium kiezen ze voor nummers die hun eigen plek hebben verdiend in de geschiedenis van de blues. In een huiselijke setting (schemerlamp en kleedjes) slagen ze er samen in die prachtige nummers op het podium een eigen sound en timing mee te geven.

‘Blues bie’n Schemerlamp!’ staat garant voor een onvergetelijke avond met een lach én een traan. Authentieke, pure blues voor de échte liefhebbers. Zwiers is niet alleen een prima zanger en muzikant, hij heeft zich ook ontwikkeld tot een begenadigd entertainer. Boeiende verhalen over de nummers die gespeeld worden, wisselt hij moeiteloos af met persoonlijke herinneringen. Zijn belevenissen op de toenmalige Radboud-mavo bijvoorbeeld, waar de Oldenzaler bij opvallend veel jonge Luttenaren in de klas zat, Maar ook vertelt hij over zijn talrijke fietstochten door het Lutterzand en het wonen in Duitsland. Met zijn stevige postuur (bijna twee meter lang en 110 kilo zwaar) en strakke outfit is Zwiers live een frontman waar het publiek niet omheen kan.

Kaarten voor het concert van Harp Mitch & Guitar Jakobs kosten tien euro per stuk en zijn vanaf 1 september in de voorverkoop verkrijgbaar bij de balie van het dorpshoes Erve Boerrigter. De digitale kaartverkoop voor dit concert is inmiddels al begonnen via www.dorpshoes.nl/dorpstheater.