Uitgaan & Cultuur

Oal’n roop klinkt nog één keer

LOSSER - Vier weken voor de Advent kwamen leden van de Adventbloazers uit Losser bijeen voor de oefenavonden. De eerste klanken van de midwinterhoorn zijn op de 1e dag van de Advent te horen om vervolgens het seizoen op Driekoningen af te sluiten. Het seizoen is kort, maar zag er net als bij zoveel andere verenigingen anders uit. 

Paul Wigger vertelt: “Kort na het aankondigen van de lockdown hebben we met de voormannen van de vereniging overleg gevoerd. Het blazen zoals we doorgaans doen op de dinsdag-, vrijdag en zondagavonden om 19.00 uur kon niet doorgaan. We konden natuurlijk niet met grote groepen bij elkaar komen.

Daarmee is de groepsgedachte wel naar de achtergrond geschoven, wat jammer is natuurlijk. We hebben besloten dat iedereen op de afgesproken tijdstippen vanuit huis blaast en zo ‘roop’ en ‘antwoord’ rond laat zingen.”

Klanken op 6 januari vanuit huis

Donderdagavond 6 januari wordt het seizoen voor de Losser midwinterhoornblazers afgesloten. Ook dan zullen de leden om 19.00 uur de laatste klanken vanuit huis laten horen. “In februari komen we nog bij elkaar om het seizoen te evalueren,” gaat Wigger verder, “Dan kijken we wat we verder nog kunnen doen. Net als vorig jaar wil de jeugdcommissie een zomeractiviteit organiseren. Dat was een mooie bijeenkomst toen voor de onderlinge binding van de club. Het was ook mooi dat de jeugd daarbij aanwezig was.

We hebben best een flinke aanwas wat jeugdleden betreft. Voor hen was het wel sneu dat ze het maken van hun eigen midwinterhoorn niet gezamenlijk af konden maken.” In vier weken tijd volgde een groep jongeren een cursus midwinterhoorn maken. De laatste bijeenkomst werd door de lockdown afgelast. Hun houten instrument was al afgepeld en uitgehold met de bedoeling deze tijdens de kerstkoopzondag in het dorp af te maken om de cursus af te ronden. Met tips op afstand hebben de meesten hun midwinterhoorn thuis kunnen afmaken.