Uitgaan & Cultuur

Ontdek verborgen parels in de geologische schatkamer van Losser
“Fossielen die zo oud zijn dat je je er bijna geen voorstelling van kunt maken, die kun je in het geologiemuseum met eigen ogen zien. Hier rondlopen verrijkt je kijk op het leven op aarde.”

LOSSER - Stichting Staringmonument won afgelopen 1 juli de Schatkamerpluym. Zij beheren het geologiemuseum in Losser, de geologische schatkamer van onze gemeente. In het geologiemuseum stelt de stichting parels tentoon die miljoenen jaren verborgen hebben gelegen onder het oppervlak van de Staringgroeve. Bestuursleden Hans Heerink en Jan van de Steeg vertellen waarom een bezoek aan ons geologiemuseum absoluut de moeite waard is.

Waarom zouden onze inwoners en toeristen absoluut een keer langs moeten komen?

Hier kunnen mensen meer over de geschiedenis van Nederland, en eigenlijk van de hele wereld leren. Hoe is leven ontstaan? Welk leven was hier in welke geschiedenisperiode? Hoe zag Losser er miljoenen jaren terug uit? Het leven op aarde is niet iets vasts, maar verandert juist steeds. Hier heeft bijvoorbeeld ooit een zee gelegen. Fossielen van waterdieren komen nu uit de grond naar boven. De geschiedenis komt zo echt tot leven. En als je hier rondloopt, gaan er vast ineens allerlei vragen bij je opkomen: het verrijkt zo je kijk op het leven op aarde. En in de groeve kun je als bezoeker ook zelf op zoek naar ‘verborgen schatten’.

Wat kunnen mensen hier bekijken?

Je kunt hier verschillende fossielen uit verschillende geschiedenisperiodes bekijken: van 150 miljoen jaar geleden tot nu. En ze zijn allemaal in onze gemeente gevonden. Fossielen die zo oud zijn dat je je er bijna geen voorstelling van kunt maken, die kun je hier met eigen ogen zien. Fossielen van dieren, schelpen en uitgestorven inktvissoorten zoals ammonieten en belemnieten, die zwommen hier zo’n 130 miljoen jaar terug. Maar ook botten van mammoeten en rendieren. Die hebben hier zo’n 40.000 jaar geleden rondgelopen. We kunnen hier ook werktuigen van eerdere mensachtigen vinden.

Welke ontdekking is jullie bijgebleven?

We hebben fossielen gevonden van een soort kreeftje dat nog nergens terug te vinden was. Het bleek om een nog onontdekte soort te gaan. Het kreeftje is onderzocht in een studie en heeft nu een naam gekregen: de Glypheopsis Tubantiensis - ook wel het Twentse kreeftje genoemd. We hebben onlangs ook een slakje gevonden dat waarschijnlijk een onontdekte soort is, maar dat moeten we nog onderzoeken.

Jullie beheren het museum met een team vrijwilligers. Kunnen jullie nog meer vrijwilligers gebruiken?

Jazeker, we kunnen meer vrijwilligers heel goed gebruiken. We zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om twee keer per maand mee te helpen met het catalogiseren van de collectie en het meewerken aan projecten rondom de geologie in Losser. Daarnaast begeleidt u als vrijwilliger bezoekers en groepen in het geologiemuseum en de Staringgroeve. Daarbij kunt u uw eigen kennis over fossielen en geologie delen en uitbreiden.

Interesse? Stuur een mail naar secretaris@stichtinghetstaringmonument.nl