Uitgaan & Cultuur

Sint Maarten in Losser
Delen smaakt naar meer….

LOSSER - 11 November is de dag dat Losser St. Maarten herdenkt. Want er is veel wat aan St. Maarten doet denken. De Martinusschool heeft haar school-naamdag. We hebben een St. Maartenstraat. We vieren carnaval met de Martinikerlkes en wichter. Er staat een Martinustoren in het dorp. De schuttersvereniging heet Sinte Marten. In de kath. Kerk zijn twee glas-in-lood ramen met een afbeelding uit het leven van St. Maarten. En iedereen die Martin, Martijn, Martine, Mart, Maarten, Tine, Tineke, Tijn, Tinus, of Maartje heet, heeft ook een beetje feest. St. Maarten moet dus wel heel bijzonder zijn geweest.

Met de directie van alle scholen in Losser is overeengekomen dat Sint Maarten op bezoek komt. Het verhaal wordt verteld en natuurlijk is er snoep voor elk kind. Bijzonder is dat hiermee de traditie van de rondgang door het dorp vervalt, die meer dan 60 jaar geleden is ingesteld. Voordeel is dat St. Maarten nu alle schoolkinderen bereikt. Organisatorisch is gekozen om de groepen vier te bezoeken. Maar voor de andere groepen wordt een lesbrief aangeboden met een filmpje en verwerkingsopdrachten. Er is een thema gekoppeld aan deze feestelijke dag: Delen smaakt naar meer..!’ Met dit thema zouden bv. de hogere groepen een kaart kunnen inkleuren en versturen naar iemand die wel wat aandacht kan gebruiken. Je kunt je snoepjes delen, maar ook je aandacht verdelen.

In ‘De week van Losser’ staat een kleurplaat, getekend door Annette Theussing. Als deze klaar is, kan hij worden ingeleverd in de brievenbus bij de H.M. Geboortekerk, Gronausestraat 4, in Losser. Er is een leuke prijs te winnen.

En dan is er ook nog een gezinsviering in de H.M. Geboortekerk kerk op zaterdag 13 november. De exacte tijd wordt vermeld op de website www.mariavlucht.nl  Daar gaat het ook over St. Maarten. Lampionnen zullen een rol spelen in deze viering. Het feest van St. Maarten is het begin van verschillende lichtfeesten in de winterperiode. U, jij, bent van harte uitgenodigd. 

Een en ander is mogelijk gemaakt door giften, kortingen en inzet van velen.

Laten we hopen dat hiermee een nieuwe traditie is geboren.

De Martinikerlkes, Het Oranje Comité, Ondernemers Losser, ALFA-EUROPE, Jumbo Andre de Jong, Drukkerij P. Jansen, Basisscholen in Losser, PKN Losser, Katholiek Losser.