Uitgaan & Cultuur

Tijd om te lezen

LOSSER - Deze lockdown is iets waar iedereen zo snel mogelijk een punt achter wil zetten. Veel dingen kunnen niet, maar je verdiepen in de historie van Losser kan altijd. Bijvoorbeeld in de geschiedenis van Erve ’t Kraesgenberg. Marianne Kwekkeboom, met partner Herman Kraesgenberg bewoonster van het oude gewaarde erf aan de Denekamperdijk, schreef er een boek over.

In 1475 dook de naam Kraesgenberg al op in oude akten. In het boek beschrijft Marianne de verschillende bewoners van de oude boerderij door de jaren heen en hun familie en relaties met betrekking tot de omgeving en buurten in de verre omtrek. Ze beschrijft bezittingen en huisraad van weleer en benoemt de stamboom van de Kraesgenbergs van de eerste tot en met de achtste generatie.

Velen weten niet dat de huidige plek naast het zwembad niet de originele plaats is waar deze oude boerderij stond.  In september 1993 wordt de oude boerderij aan de Denekamperdijk afgebroken en geschonken aan de Stichting Erve Kraesgenberg. De stichting  herbouwt de boerderij aan de Bookholtlaan op de voormalige zonneweide van zwembad Brilmansdennen in Losser zoals er het er rond 1700-1800 moet hebben uitgezien. 

Het boek is te koop bij Bruna Losser, Primera Marcel de Jong Losser en Plus Bellers in Overdinkel. En sinds kort ook bij Grand Café Smit in Losser.